10 Kasım’da 10 Hatim
Yurdumuzun kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikalinin yıldönümü günlerinde minnet ve mağfiretle anan YOYAV, yıllardır 10 Kasım günlerinde düzenlemeyi gelenek hâline getirdiği “10 Kasım’da 10 Hatim” konulu anma programını bu yıl da gerçekleştirdi.
10 Kasım 2019 Pazar günü düzenlediği “10 Kasım’da 10 Hatim” programında Atatürk’e ithafen okuttuğu hatm-i şerîflerle Yasin-i şerîf ve İhlâs-ı şerîflerin duasını yapan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, sevabını ruhuna bağışladı ve ruhunun şâd, mekânının Cennet ve makamının yüce olması niyazında bulundu.
YOYAV’ın bazı üyeleri ve kursiyerleri ile Vakıftan burs alan öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen programda konuşan Genel Başkan Dr. İbrahim Ateş, duygu ve düşüncelerini şu cümlelerle dile getirdi:
“Kıymetli konuklar, değerli dostlar, sevgili öğrencilerimiz!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 81. yıldönümü dolayısıyla bir kere daha ruhuna rahmet dilemek amacıyla düzenlediğimiz böylesine önemli ve örnek bir programda sizlerle bir araya gelmenin haz ve huzuru içinde hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyor, toplantımıza teşrifinizden dolayı takdir ve teşekkürlerimizi arz ederek hoş geldiniz diyorum.
Üzerinde huzur, güven ve mutluluk içinde yaşadığımız Cennet vatanımızı düşman işgalinden kurtarıp bizlere emanet ve armağan eden değerli büyüğümüz Atatürk’ü bugün bir kere daha rahmet ve mağfiretle anıyor, ruhunun şâd, mekânının Cennet ve makamının yüce olmasını niyaz ediyorum.
Malumunuz olduğu üzere Atatürk’e çok şey borçluyuz. O’nun eserlerine sahip çıkmamız, emanetlerini gözümüz gibi koruyup gelecek kuşaklara intikal ettirmemiz ve devamlı ruhuna rahmet dilememiz önde gelen görevlerimizdendir.
Bu görevi ifa etmenin bahtiyarlığı içinde olan YOYAV, başta Atatürk olmak üzere bilumum devlet büyüklerini hürmet, muhabbet ve rahmetle anmayı ilke edinen vefakâr bir vakıftır. Bilindiği üzere Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Milli Mücadelemizi, halkı teşkilatlandırarak ve çetin mücadeleler yürüterek zafere ulaştıran, ardından kurduğu Cumhuriyetimizin ilk Cumhurbaşkanı olan Gazi Mustafa Kemal, 1881 yılında toprağımız olan Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası ise Ali Rıza Bey’dir. Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde saat 09.05’te Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumarak ebediyete intikal etmiştir.
Cenazesi için büyük bir tören yapılmış ve cenaze namazını Şerafettin Yaltkaya kıldırmıştır. Naaşı yerli ve yabancı birçok devlet adamının katılımıyla Ankara’ya nakledilmiş ve Etnoğrafya Müzesi’ndeki geçici kabrine konulmuştur. 10 Kasım 1953 tarihinde Ankara’nın Çankaya İlçesi’nde yapımı tamamlanan ebedî istirahatgahı Anıtkabir’e büyük bir törenle tevdi edilmiştir.
Atatürk, gençlik yıllarında askerî okullarda okumuş ve memleket meseleleriyle ilgilenmiş, Trablusgarp Savaşı’nda yerel halkı örgütlemiş ve Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında önemli katkıları olmuş bir devlet adamıdır. Bugün bizlere düşen O’nun emaneti olan Cumhuriyetimizi en gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi noktalarken, O’na bir kere daha Allah’tan rahmet ve mağfiret diliyor, vefakâr olan sizlerin de büyüklerinizi andığınız gibi anılmanızı temenni ediyorum.”
Bazı vakıf mensuplarıyla öğrenciler Atatürk’ten aktardıkları vecizelerle okudukları şiirlerle programa renk kattılar.
Öğrencilere Kasım ayı burslarının da verildiği program, davetlilere sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.
TÖREN, SAYGI DURUŞU VE İSTİKLÂL MARŞI İLE BAŞLADI
TÖRENDEN GÖRÜNTÜLER
HATİM DUASINDAN GÖRÜNTÜLER
Okunan hatm-i şerîflerin duasını Dr. İbrahim Ateş yaptı.
TÖRENDE ŞİİR OKUYAN BURSİYER ÖĞRENCİLERİMİZ
Elmas Seçer
Aleyna Dokumacı
Sudenaz Kaya
Dr. İbrahim Ateş ve Mütevelli Heyet Üyemiz Fatma Özçelik, törende şiir okuyan bursiyer öğrencilerimizle birlikte.