10 Kasım’da 10 Hatim
Atatürk'ü ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım günlerinde 10 hatimle anmayı gelenek hâline getiren YOYAV, önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda ruhuna ithâfen okuttuğu 10 hatm-i şerîfin duasını 10 Kasım 2022 Perşembe günü saat 14.00'da YOYAV Kültür Merkezi'nde düzenlediği programda bazı üyeleri, öğrencileri ve dostlarıyla birlikte yaparak sevabını ruhuna bağışladı.
Bu anlamlı ve önemli programa katılanlar, YOYAV yetkililerine takdir ve tebriklerini sunarak duygulu dakikalar yaşadıklarını ifade ettiler.
Okunan hatm-i şerîflerin duasına geçmeden önce yaptığı kısa konuşmada Atatürk ile ilgili özet açıklamalarda bulunan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş şunları söyledi:
“Kıymetli konuklar, değerli dostlar, sevgili kardeşlerim!
Cennet vatanımızı düşman işgalinden kurtaran ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan Atatürk'ü vefatının 84. yıl dönümünde minnet, mağfiret ve şükranla anarak ruhuna rahmet dilemek amacıyla okuttuğumuz 10 hatm-i şerîfin duasını birlikte yapmak için tertiplediğimiz toplantıya teşrif ederek bizimle birlikte olma incelik ve yüceliğini gösteren güzîde heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, gösterdiğiniz vefâkâr yaklaşım, sergilediğiniz samîmî ve sevecen tavrınızdan dolayı takdir ve teşekkürlerimizi arz ederek hoş geldiniz diyorum.
Bugün bir kere daha manevî huzurunda bulunduğumuz büyük Önder Atatürk'ü hürmet, muhabbet ve mağfiretle yâd ediyorum.
1881'de Selanik'te dünyaya gelen ve bundan 84 yıl önce bugün İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman Mustafa Kemal Atatürk; 29 Ekim 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyetimizin kurucu Cumhurbaşkanıdır. Atatürk, 19 Mayıs'ta Samsun'da başlattığı millî mücâdele ile bağımsızlık ve özgürlük hareketini ateşlemiş, halkımızı zor ve çetin şartlarda teşkilatlandırarak Kurtuluş Savaşı'nda zafere ulaştırmış büyük bir liderdir.
Ömrünü milletin bağımsızlığına ve ülkenin bekasına vakfeden Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de sabah saat 09.05'te vefat etmiş ve halkımızı büyük bir hüzne boğmuştur. Atatürk'ün cenaze namazı Şerafettin Yaltkaya tarafından kıldırılmıştır. Atatürk'ün naşı önce Ankara Etnografya Müzesi’nde yer alan geçici kabre konmuştur. Cenaze, 10 Kasım 1953'te ise büyük bir tören ile ebedî istirahatgâhı olan Anıtkabir'e tevdi edilmiştir.
Zor şartlardaki siyasî ve stratejik hamleleri, halkına önderliği ve bilimden sanata pek çok alanda yaptığı çalışmalar ile yalnızca döneminin değil, dünya tarihinin en önemli liderlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve minnetle bir kez daha anıyor, sizleri Atatürk'le ilgili bir şiirimin son dörtlüğü ile selamlıyorum.
Kendini vatana vakfeden Ata,
Kabrinde ebedî huzurla yata,
Allah'ın nezdinde en yüce kata,
Dileriz, yücelsin, ruhu Atanın.”
Program, davetlilerden Seyit Ali Dosdoğru ve Abdullah Güler’in tilavet ettikleri aşrı şerîflerin akabinde yapılan hatim duasından sonra Dr. İbrahim Ateş’in “Adayış” adlı 5. şiir kitabının günün hediyesi olarak dağıtımı ve sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.
Program, Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı ile başladı.
Programa katılanlardan görüntüler.
Hatim Duasından Göntüler.Abdullah Güler, programın başında aşrı şerîf okurken.
İkramdan Görüntüler.
Sunucu Yasemin Aras