İlme İlgi ve Âlime Sevgi
Bir kanadı bilgi, diğeri de ilgi olan YOYAV, millet ve memleketimizin hizmetine girdiği günden bu yana yürüte geldiği hayrî, sosyal ve kültürel hizmetlerle yurdumuzun yücelmesine ve insanımızın ilerlemesine katkıda bulunmanın gayreti içindedir.
Takdirle takip edilen bu hayırlı hizmetleri kesintiye uğratmadan otuz bir yıldır yürüte gelmekte ve geliştirerek gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Yaptıklarıyla yetinmeyip yenilerine yönelmekte, her geçen gün yeni ve yararlı bir hizmetin peşinde koşmayı prensip edinmektedir.
1 Ekim’de başlayıp 31 Haziran’da bitirdiği dokuz aylık hizmet sezonlarını dolu dolu geçirerek çok ve çeşitli çalışmalara sahne kılmaktadır. Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında da aktif çalışmalara ara vererek çalışanları ile mensuplarının dinlenip bir sonraki sezona hazırlanmaları için enerji edinmelerine imkân sağlamaktadır.
31. Hizmet sezonunu izleyen üç aylık dinlenme döneminin akabinde 1 Ekim 2019 Salı günü başlayan 32. Hizmet sezonu ile 61. dönem bilgi ve beceri kurslarının başlatılması vesîlesiyle düzenlenen törene TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, MEB.lığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok birer başarı ve iyi dilek mesajı gönderdiler. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop mesajında şu cümlelere yer verdi:
“Sayın Dr. İbrahim Ateş
YOYAV Genel Başkanı
Vakfınızın 32. Hizmet sezonunun başlatılması ve YOYAV kurslarının açılış törenine nazik davetiniz için teşekkür ederim.
Daha önceden belirlenmiş programlarım nedeniyle davetinize icabet edemiyorum. Bu vesile ile tüm misafirlere selam ve hürmetlerimi sunuyorum.
Prof. Dr. Mustafa Şentop
TBMM Başkanı”
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül de mesajında şu cümlelere yer verdi:
"Sayın Dr. İbrahim Ateş
YOYAV Genel Başkanı
Yardımı yaymak, yoksulu saymak ve gafili aymak gayesiyle kurulan Vakfınızın 32. Hizmet Sezonu ve bilgi ve beceri kurslarının 61. Döneminin başlatılması vasilesiyle düzenlediğiniz YOYAV Kurslarının Açılış Törenine yoğun gündemim dolayısıyla katılamayacağım için üzüntülerimi bildiririm.
Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı'nı özverili çalışmaları dolasıyıla tebrik ederim ve Genel Müdürlüğümüz ve şahsım, hayat boyu eğitim hususunda her daim yanlarında olmaktan onur duyar.
Yeni dönem çalışmalarınızda içtenlikle başarılar dilerim.
Mehmet Nezir Gül
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü"
Törene bazı devlet büyükleri ve kardeş kuruluşların başkan ve temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Katılanlar arasında 20. Dönem Adana Milletvekili Dr. İ. Ertan Yülek, Eşi Prof. Dr. Gürcan Yülek, 24. Dönem Ankara Milletvekili Ülker Güzel, MEB Emekli Müsteşar Yardımcısı ve MEB Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Temel, Çankaya Başkent HEM Müdürü Erkut Yıldırım, Yardımcısı Zafer Gül, VGM Emekli Teftiş Kurulu Başkanları Ahmet Sıvacı ve Mehmet Haltaş, Diyanet Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Ahmet Uzunoğlu, Sanayi Bakanlığı Emekli Özel Kalem Müdürü Ahmet Kurtoğlu, Ankara Cumhuriyet Savcısı Adnan Mazlum, Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, Diyanet Vakfı Strateji Müdürü Mikail Çolak, Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç, Mütevelli Heyet Üyelerinden Mehmet Delikeşoğlu, TESVAK Genel Başkan Vekili Necati Koyuncu, Kardelen Derneği ve Kızılay Altındağ Şube Başkanı Şükrü Can, Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Nermin Hendek, Çudef Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Tohumcu, Emekli İl Müftüsü Muslihiddin Kartal, Emekli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Yalvaç, YOYAV Mütevelli Heyet Üyeleri Nurçin Sayan, Kadriye Baratalı, Ökkaş Dağlıoğlu, Ahmet Temizkök, Fatma Özçelik, Mehmet Narince, Onur Kurulu Üyeleri Tülay Yetkin, Meral Demirok, Sema Işlak, Kurs Öğretmenleri Afet Tan, Ayşe Doyuk, Gülsen Akgöl ve Meymenet Şahin de vardı.
İlme ilgi ve âlime sevgi temasıyla tertiplenen törende değerli düşünceler dile getirildi ve duygulu dakikalar yaşandı.
Program, YOYAV’ın başarılı sunucusu Yasemin Aras’ın sunumu ile saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’yla başladı. Emekli İl Müftüsü Muslihiddin Kartal’ın Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyle sürdürüldü. Törende YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, Çankaya Başkent HEM Müdürü Erkut Yıldırım, MEB Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel ve 24. Dönem Ankara Milletvekili Ülker Güzel birer konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
Törende ilk konuşmayı yaparak konuklarını hürmet ve muhabbetle selamlayıp, teşriflerinden dolayı takdir ve teşekkürlerini ileten YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, mesaj yüklü konuşmasında şunları söyledi:
“Kıymetli konuklar, değerli dostlar, sevgili kardeşlerim!
32. Hizmet sezonumuzla 61. Dönem bilgi ve beceri kurslarımızın başlatılması vesîlesiyle tertiplediğimiz törene teşrif ederek, bizimle birlikte olma incelik ve yüceliğini gösteren güzîde heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, şerefli varlığınızla törenimizi taçlandırmanızın haz ve huzuru içinde hepinize hürmet ve muhabbetlerimizi arz ederek hoş geldiniz diyorum.
Hakk’ın rızası doğrultusunda, halka hizmet yolunda attığımız adımlardan birinde daha siz saygıdeğer konuklarımızla bir araya gelmenin sevinç ve saadeti içinde, rıza-i ilahî ile ödüllendirilmeniz temennisiyle sözlerime başlarken, kardeşçe kaynaşma ve dostça dayanışma duyguları içinde yekdiğerimizin yanında, yakınında ve yardımında olup, yurdumuzun yücelmesine ve insanımızın ilerlemesine katkıda bulunmamızı diliyorum.
Malumunuz olduğu üzere bireylerin bilinçlenmesinde ve toplumların terakkisinde bilginin büyük rolü vardır. İlim ışık, âlim ışık saçan, câhil de karanlığa kaçandır. İnsanların, fıtratındaki güzelliği koruması için ilim, amel ve kemâl sahibi olması gerekir. İlimsiz amel, amelsiz kemâl olmaz. Bilgisiz insan karanlıkta kalır. Gerçekleri göremez. Bilgi beyni, beyin kalbi, kalp de bedeni yaşatır.
İlim, ikdâm, îcâd ve inkişâfın anahtarıdır. Bu anahtarı elinde bulunduran insan, kapıları açar, engelleri aşar ve amaca ulaşır. Teknolojinin tekerinin dönmesinde ve her türlü terakkinin temin edilmesinde ilmin izi ve ışığı vardır. Dünya denizinde batıp boğulmamak ve gaflet adasında kalıp yerinde saymamak için, bilgi teknesine binip, parlak yarınlara doğru yelken açmak gerekir. Bilinen ve bulunanlarla yetinmeyip, bulunmayanları bulmaya ve erilmeyenlere ermeye çalışmak lazım.
Her geçen gün yeni ve yararlı bilgiler edinerek bilgi birikimine yenilerini eklemenin gayreti içinde olunmalıdır. Okuyup öğrenmeye ve araştırıp incelemeye yönelip, elde edilmeyen bilgilerle bulgulara ulaşmaya çalışılmalıdır.
Bilgi bir ihtiyaçtır. Her insan, yaşamak için yemeye, içmeye ve nefes almaya muhtaç olduğu gibi, bilgiyle beslenmeye de muhtaçtır. Beden besinle, beyin bilgiyle, kalp de sevgiyle beslenir. Bu beslenmeler ihmal edilmemeli, yerine getirilmelidir. Unutulmamalıdır ki, bilgi beyni, beyin kalbi, kalp de bedeni yaşatır. Midesi gelişip, beyni cılız kalan insanlardan olmamak için, en azından yemek için ayırdığımız vakit kadar, okumak için de zaman ayırmalı ve her gün mutlaka bir şeyler okumalıyız. Az okuyup çok eğlenenlerden değil, çok okuyup öğrenen ve ilerleyenlerden olmalıyız.
Bir hadîs-i şerîfte beyan buyurulduğu üzere “Amellerin Allah’a en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır.” Dolayısıyla ilim ve ibâdette devamlılık esastır. İbâdette emeklilik, ilimde ilgisizlik olmaz. Kimse ‘ben yeteri kadar okudum, gerekli bilgileri edindim daha fazlasına ihtiyacım yok’ deme lüksüne sahip olmadığı gibi, ‘ben yaşlandım, gençliğimde çok ibâdet ettim, şimdi artık ibâdet edemem’ deme lüksüne de sahip değildir. Hz. Peygamber (s.a.v.): “Beşikten mezara kadar ilim talep edin.” buyurarak öğrenmenin süresini belirlemiştir. Günümüzde bu süreye yaşam boyu eğitim ve öğrenme denilmektedir. Her yaşta ve her başta öğrenilecek bir şeyler vardır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in başka bir hadîs-i şerîfinde beyan buyurulduğu üzere: “Âlim, sonu cennet oluncaya kadar ilme doymaz.”
Keza ibâdet de hayat boyu sürecektir. Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in Hicr Suresi’nin 99. ayetinde: “Ve sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibâdet et!” buyrularak bu gerçek dikkatimize getirilmiştir. Ne ilmi, ne de ibâdeti mazeretsiz kesintiye uğratmak doğru değildir.
Unutulmamalıdır ki, devam edip karar kılan kazanır, firar edip kaytaran da kaybeder. Kaybedenlerden değil, kazananlardan olmak için, zorluklara katlanıp sabır ve sebat göstermek ve yılmadan yorulmadan çalışıp yol almanın gayreti içinde olmak gerekir. Büyüklerimizin dediği gibi: “İlmin önü soğandan acı, sonu da baldan tatlıdır.” Kısa bir süre öğrenmenin sıkıntısına katlanmayan insan, hayatı boyunca cehâletin acısını tatmak zorunda kalır.
Bilgide başarılı (bilen) olmak için on önemli adımı atmak gerekir. Bu adımların ilki ilme karşı ilgili ve istekli olmak. İkincisi öğrenmenin gayreti içinde olmak. Üçüncüsü çok çalışmak. Dördüncüsü sabır ve sebat etmek. Beşincisi yılmadan tekrar ve müzakere etmek. Altıncısı öğrenileni başkalarına öğretmek. Yedincisi ilmin olduğu yere ve âlimin ayağına gitmek. Sekizincisi ilme ve âlime hürmet etmek. Dokuzuncusu tâlib-i ilmin tüm ihtiyaçlarını temin etmek. Onuncusu da ilmi teşvik ve âlimi taltif etmektir.
Bu adımlar atılmadan ilim elde edilemez. Öyle ‘armut piş, ağzıma düş’ diyerek karın doymayacağı gibi, okuyup öğrenmeden de beyin bilgiyle beslenemez. Bilgiyle beslenmeyen beyin de bünyeyi basîretle yönetemez.
İlmi yakalamanın önemli yollarından biri de işitilen bilgiyi hemen kaydedip koruma altına almaktır. ‘İlim bir avdır, onu yakalamak da kaydetmektir.’ sözü, bu gerçeği yansıtan önemli bir vecizedir.
Elde edilen ilmi yaşatmanın yolu da onu tekrar, tatbik ve ta’lim etmektir. ‘T’ ile başlayan bu üç kelime bilgiyi kalıcı kılmayı sağlayan üç önemli unsuru ifade etmektedir. Unutulmamalıdır ki, öğrenileni müzakere etmek yerleşmesine, tatbik etmek yenisini öğrenmeye hak kazanmaya, başkalarına öğretmek de zekâtını verip gelişmesine vesîle olur.
İlim öğrencisi, yakın-uzak ya da inanan-inanmayan ayrımı yapmadan yararlı ilmi arayıp bulmalı, onu elde etmek için gidip gelmeli, bu hususta tembelliğe tevessül etmemeli “ilimden bir mes’ele öğrenmek için evinden (veya yurdundan) çıkan kimse, dönünceye kadar Allah yolundadır.” diyen Hz. Peygamber (s.a.v.)’in teşvikini devamlı göz önünde bulundurmalı, “İlim Çin’de de olsa, onu talep edin.” mealindeki hadîs-i şerîfi ile “İlim ve hikmet müminin yitiğidir. Onu nerede bulursa alır.”mealindeki hadîs-i şerîfini kulaklarına küpe edinmelidir.
Bu inanç ve anlayışla sözlerimi noktalarken, yüce heyetinizi bugün için yazmış olduğum “Bir Ekimde Birliktelik” başlıklı dört dörtlükten oluşan şiirimle selamlıyor, sağlık ve saadette daim olmanızı diliyorum.
Yine bir Ekim’deyiz.
Tatil sonu zindeyiz.
Bilgi beşiğindeyiz.
Tembel değil, zindeyiz.
Bir Ekim bizler için,
Buluşma günü, niçin?
Hakk’ın rızası ile.
Halka hizmet için.
Hayırlı bir gündeyiz.
Güzel bir zemindeyiz.
Resûlün izindeyiz.
Aktif, atik, zindeyiz.
Eğitimde öndeyiz.
Yararlı bir yöndeyiz.
Dün değil, bugündeyiz.
Sanki bir düğündeyiz.”
Törenin sonunda davetlilere aşure ikram edildi.
Kıymetli konuşmalarıyla törene renk katan Çankaya Başkent HEM Müdürü Erkut Yıldırım, MEB Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel ve 24. Dönem Ankara Milletvekili Ülker Güzel’in konuşmalarının bilahare deşifre edilerek dergimizin Aralık sayısında okuyucularımızın tetkîkine takdim edeceğimizi duyurur saygılar sunarız.
Sunucu Yasemin Aras
Tören Emekli İl Müftüsü Muslihiddin Kartal'ın Kur'ân-ı Kerim tilaveti ile başladı
PROTOKOL KONUŞMACILARI
24. Dönem Ankara Milletvekili Ülker Güzel
MEB Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel
Çankaya Başkent Halk Eğitim Merkezi Müdürü Erkut Yıldırım
TÖRENE KATILAN DAVETLİLERDEN GÖRÜNTÜLER
TÖREN SONU AŞURE İKRAMINDAN GÖRÜNTÜLER
Yemek Duasını Abdullah Güler Yaptı