Kilis’in Kurtuluşu YOYAV’da Kutlandı
Şehitler ve gazilerle din ve devlet büyüklerine rahmet ve mağfiret niyazında bulunuldu.
Din ve devlet büyükleriyle gazi ve şehitleri minnet, mağfiret ve şükranla anarak ruhlarına rahmet dilemeyi islamî bir vecîbe ve insanî bir vazife kabul eden YOYAV, Kilis’in kurtuluşunun 101. yıldönümü dolayısıyla 7 Aralık 2022 Çarşamba günü görkemli bir kutlama programı tertipledi. Çok sayıda Kilislilerle, Kilis sever YOYAV’lıların katılımıyla gerçekleştirilen programa 87 kişi katıldı. Toplantıya teşrif eden davetliler arasında Milli Savunma Eski Bakanı M. Vecdi Gönül, Devlet, Çevre ve ÇSGB Eski Bakanı Dr. İmren Aykut, TBMM Eski Başkanvekili İsmail Alptekin, 21. Dönem Ankara Milletvekili Zeki Çelik, İçişleri Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Harun Sarıfakıoğlu, MEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel, ÖZEV Mütevelli Heyet Başkanı Saime Toptan, MESVAK Başkanı Nurettin Konaklı, Diyanet Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Ahmet Uzunoğlu, KİLYAD Başkanı M. Yahya Efe, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Recep Taş, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Fuat Tuyan, Öz Sağlık İş Sendikası Başkan Yardımcısı Tuğba Gülpembelioğlu, Kilis Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Mısırlıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Eski Özel Kalem Müdürü Ahmet Kurtoğlu, Prof. Dr. Aykut Mısırlıgil, YOYAV Mütevelli Heyet Üyeleri Edip Geyik, Gülnur Ateş, Ökkaş Dağlıoğlu, Ahmet Temizkök, Ayşe Doyuk, Sami Aydın, Fatma Özçelik ve Mehmet Narince de vardı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşıyla başlatılıp, YOYAV Mütevelli Heyet Üyelerinden Sami Aydın’ın Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyle devam eden program, sunucu Yasemin Aras’ın, Dr. İbrahim ATEŞ tarafından yazılan ‘Vazgeçemem Kilis’ten’ başlıklı aşağıdaki şiirini okudu.
Ben Kilis’im, Kilis ben.
Bilemezsin bunu sen.
Eğer bilmek istersen,
Duy, dinle, benden öğren.
Kilis kültür kentidir.
Mantığın merkezidir.
Geçmişi görkemlidir.
Günü de erdemlidir.
Yiğitler otağıdır.
Şehitler yatağıdır.
Dağı, cennet bağıdır.
Yağı, zeytin yağıdır.
Camileri uludur.
Kastelleri suludur.
Şeyh Efendi tekkesi,
Dervişlerle doludur.
Şairleri şuurlu,
Âlimleri onurlu,
Tâcirleri uğurlu,
Halkı her an huzurlu.
Akpınar’da su akar.
Halk orda piknik yapar.
Bağlarında sonbahar,
Sevince sevinç katar.
İçeri bahçede nar,
Zoppun’da zeytini var.
Resul Osman Dağı da,
Her an Halep’e bakar.
Kilis’in tazarı var.
Tarihî pazarı var.
Meşhed-i mezarı var.
Binlerce yazarı var.
Bu yazarlardan biri,
Kilis’e hizmet eri,
Gençlik çağından beri,
Yazan ben kalem eri.
Yazdığım eserlerin,
Sayısı elli oldu.
Âlimlerin yolunda,
Gittiğim belli oldu.
Tavasını tatmayan,
Yorganıyla yatmayan,
Bay olsun, ya da bayan,
Edemez onu beyan.
Doğduğum yerdir Kesten.
Büyüdüğüm Bedesten.
Vazgeçemem aslâ ben,
Kesten’den ve Kilis’ten.
Okutulan 186 hatm-i şerîf ve 3240 Yâsîn-i şerîf, 1216 Mülk-ü şerîf, 1506 Nebe-i şerîf, 916 Feth-i şerîf, 20 bin 400 Ayet’el-Kürsî, 43 bin 600 Fâtiha, 418 bin İhlas, 25 bin Felak-Nas, 8 bin 400 Amenerresûlü, 3100 Lâ yestevî, 910 bin 600 Kelime-i Tevhid, 1 milyon 800 bin salevât-ı şerîfe, 300 bin Lafza-i Celâl, 19 bin Yâ Şâfî, 216 bin Lâ Havle ve lâ kuvvete illâ billah, 6 bin 600 Sübhânallahî ve bihamdihî, 2760 istiğfar, 32 bin 600 Esmaü’l Hüsnâ ve 100 bin Yâ Vedûd’un duasına geçilmeden önce YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş yaptığı açış konuşmasında vefakâr davetlilere teşriflerinden dolayı takdir ve teşekkürlerini ileterek, minnet ve şükran duygularını dile getirdi. Dr. Ateş’ten sonra kürsüye gelen MEB Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel, Milli Savunma Eski Bakanı M. Vecdi Gönül ile Devlet, Çevre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Dr. İmren Aykut yaptıkları kıymetli konuşmalarda Kilis’in kurtuluşunu sağlayan kahraman şehitlerle gazilere rahmet ve mağfiret niyazında bulunarak, Kilislilerin bu özel günlerini kutladılar ve programı tertipleyen YOYAV’lılara takdir ve tebriklerini sundular. Bu konuşmaların ardından okunan hatm-i şerîflerle süver-i şerîfelerin duası yapılarak sevabı; yurdumuzun kurtarıcısı Atatürk başta olmak üzere Kilis’in kurtuluşunu gerçekleştiren kahraman şehit ve gazilerle bilumum din ve devlet büyüklerinin, toplantıya teşrif edenlerin yakınlarından ebediyete göçenlerin ruhlarına armağan edilerek, ruhlarının şâd, mekânlarının Cennet ve makamlarının yüce olması niyazında bulunuldu.
YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş yaptığı mesaj yüklü konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
“Sayın Bakanların, sayın vekillerim, sayın müsteşarım, sayın valim, sayın genel müdürlerim, dost ve kardeş kuruluşlarının değerli başkanları, saygıdeğer konuklar, sevgili Kilisli ve Kilis sever kardeşlerim!
Cennet vatanımızın serhat şehirlerinden biri olan kültür kenti Kilis’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıldönümü dolayısıyla düzenlediğimiz bu anlamlı ve önemli kutlama programına teşrif eden siz Kilislilerle Kilis severleri sevgi ve saygıyla selamlıyor, bu anlamlı günümüzde bizimle birlikte olma incelik ve yüceliğini gösteren güzîde heyetinize takdir ve teşekkürlerimizi arz ederek hoş geldiniz diyor, şerefli varlığınızla bizleri onurlandırmanızın haz ve huzuru içinde, bizleri burada buluşturan yüce Rabbimizin Cennet-i a’lâda da bir araya getirmesini niyaz ediyorum.
Biz YOYAV’lılar, bilgileriyle beyinlerimizi bileyen ilim ehli büyüklerimizle, yurdumuzun yücelmesine ve insanımızın ilerlemesine katkıda bulunan ecdadımızı minnet, mağfiret ve şükranla anmayı, îfâsı îcâb eden islâmî bir vecîbe ve insanî bir vazife kabul ediyoruz.
Bu inanç ve anlayışla Kilis’i kültür kenti ve mantık merkezi hâline getiren ilim-irfan ehli bilginlerimizin, düşman işgalinden kurtaran kahraman gazilerimizle şehitlerimizin ve onları minnet ve mağfiretle anarak ruhlarına rahmet dileyen vefakâr halkımızdan ebediyete intikal eden tüm büyüklerimizin ruhlarının şâd, mekânlarının Cennet ve makamlarının yüce olmasını diliyorum. Vatanımızı kurtarmak için canlarını seve seve feda eden şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizle, insanımıza ışık tutan âlimlerimizin ruhlarına ithâfen okuttuğumuz hatm-i şerîflerle süver-i şerîfeleri okuyan kardeşlerimizin rıza-i ilahî ile ödüllendirilmelerini ve anma etkinliklerine katılanların andıkları gibi anılmalarını temenni ediyorum.
Mücâhid, müdâfi’ ve muhâripleriyle kendini düşman işgalinden kurtaran Kilis; ulemâ, hukemâ, fukahâ, şuarâ ve sülehâsıyla da halkını cehâletin karanlığından koruyan gözde ve güzîde bir kültür kentidir.
İslam Bey, Arslan Bey, Sakıp Bey ve Kartal Bey gibi yüzlerce şehit ve gazilerini kurtuluşunun 101. Yıldönümü dolayısıyla bugün bir kere daha minnet, mağfiret ve şükranla anarak ruhlarına rahmet dilediğimiz Kilisimizin yetiştirdiği binlerce bilginini de hürmet ve muhabbetle yâd ederek bir kaçının ismini sizlerle paylaşmak istiyorum:
İlim ve irfan ehli büyüklerinden Çekmecelizade Hacı Mustafa Efendi’yi,
Kilis eşrafından Çelebizade ailesinden Mustafa Rûhî Efendi’yi,
Mantıkçılığıyla ünlü bu kültür kentinin ileri gelenlerinden Abdul Enverî Efendi’yi,
Şehrin manevî mimarı ve halkın mürşidi Şeyh Mehmet Vâkıf Efendi’yi,
Dönemlerinin dirâyetli bakanlarından olan Nedim Ökmen ve Mehmet Turgut Beyefendileri,
Değerli din bilginlerinden olan Müftü Muharrem Efendi’yi,
Eski Ankara ve Gaziantep Müftüsü Mahmut Öğütçü’yü,
Eski Kilis Müftüsü Abdullah Çolakoğlu’nu,
Ulu Cami İmamlarından Hacı Mustafa Efendi ile Oğlu Hacı Ömer Efendi, Hafız Kamil Kıdeyş Hoca Efendi ve YOYAV Kilis Şubesi Kurucu Başkanı Hafız Muzaffer Patlakoğlu’nu,
‘Okumaya kanmadım/Geçen ömre yanmadım/Kırk yıldır muallimim/Çok şükür usanmadım.’ diyen Muallim Rif’at’ı,
Değerli Edebiyatçılarımızdan Kadri Timurtaş ile oğlu Prof. Dr. Faruk Timurtaş’ı
Ülkenin imarında unutulmaz izleri olan Cahit Ulutaş’ı,
Hayır hasenât ehli insanlarından Hacı Seyid Körükçü, Hacı Şevket Evran ve Hacı Ali Topçuoğlu’nu,
Besteleri ve şarkılarıyla gönül tellerimizi titreten devlet sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’yı,
YÖK’e yön verenlerden Dr. Uygur Tazebay’ı,
Basîretli bürokratlardan Ali Uygur’u,
Hemşehrilerini güler yüz ve güzel sözlerle karşılayıp ikramlarda bulunan iş insanı A. Mennan Erşanlı’yı,
Milli Eğitim Bakanlığı’nın temel taşlarından olan Mehmet Temel, Mehmet İyigün ve Sıtkı Dalkılıç’ı,
Binlerce öğrenciye bilgi ve beceri kazandıran Prof. Dr. Aykut Mısırlıgil’i,
Kilis’in Hilal-i Ahmer’i idi diyebileceğimiz Sabit Erentürk’ü ve dün (6 Aralık 2022) Salı günü vefat edip bugün Karşıyaka mezarlığında rahmet-i Rahmân’a tevdi edilen Kilis Kültür Derneği Eski Başkanlarından Ali Yapıcıoğlu’nu,
Takdir ve teşekkürle anarak rıza-i ilahî ile ödüllendirilmelerini niyaz ediyorum.
Yıllardır ayda bir defa ve her ayın ilk Çarşamba günü gerçekleştirdiğimiz ‘Kur’ânî Birliktelik ve Dua Günü’ programlarının 47.si ile, Kilis’in kurtuluşunun 101. yıldönümünün aynı güne denk gelmesi güzel bir tevâfuk eseridir. Bu gün, Kilis’in kurtuluşunu kutlamanın yanında, Kilis’in yetiştirdiği adı geçen bilginlerle bürokratlardan ebediyete intikal edenleri hürmet ve muhabbetle anıyor, hayatta olanlarına da sağlık ve saadetler niyaz ediyorum.
Okunan hatm-i şerîflerle süver-i şerîfelerin sevabını başta büyük önder Atatürk olmak üzere bilumum din ve devlet büyüklerimizin, şehit ve gazilerimizin, Vakfımız mensuplarından irtihâl-i dâr-ı bekâ eden 113 kardeşimizin ve bu toplantıya teşrif ederek isimlerini yazdıran misafirlerimizin yakınlarından vefat edenlerin ruhlarına armağan ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi noktalarken seçkin heyetinizi ‘Kilis Kültür Kentidir’ başlıklı dört dörtlükten oluşan şiirimle selamlıyor, toplantımızı taçlandıran siz kıymetli konuklarımızın sağlık ve saadette daim olmanızı diliyorum.
Kilis kültür kentidir.
Dünyanın cennetidir.
Suriye sınırında,
Ülkenin serhaddidir.
Kilis’in tazarı var.
Sayısız yazarı var.
Şehitler ile dolu,
Meşhedi, mezarı var.
Medreseleri mamur,
Mantıkçıları meşhur,
Muallimleri mezkur,
Muallim Rif’atı var.
Bilginlerin beşiği,
Velilerin eşiği,
Bilgiler bileşiği,
Hoşgörü havası var.”
Program, davetliler için hazırlanan ikramın sunulmasıyla noktalandı.
Protokol KonuşmalarıM. Vecdi Gönül
Dr. İmren Aykut
Mehmet Temel
Sunucu Yasemin Aras
Programa Katılanlardan Görüntüler
Hatim Duasından Görüntüler
İkramdan Görüntüler