Rif’at’e Rahmet Diledik
Değerli dil ve din bilginlerinden olan merhum Kilisli Muallim Rif’at’ı vefatının yıldönümünde minnet ve mağfiretle anarak, ruhuna rahmet dilemeyi güzel bir gelenek hâline getiren YOYAV, bu yıl vefatının 67. yıldönümü dolayısıyla sekizinci kez tertiplediği anma programının akabinde “Âlime Hürmet, Vesîle-i Rif’attir” konulu bir panel düzenledi.
Çok sayıda davetlinin katıldığı programla panelde duygulu dakikalar yaşandı ve değerli düşünceler dile getirildi.
22 Şubat 2020 Cumartesi günü saat 13.30’da gerçekleştirilen programla panel, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayıp Emekli İl Müftüsü Muslihiddin Kartal’ın Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyle devam etti.
Panel dolayısıyla TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Kilis Milletvekili M. Hilmi Dülger, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’e birer başarı ve iyi dilek mesajı gönderdiler.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop gönderdiği mesajında şu cümlelere yer verdi:
“Sayın Dr. İbrahim Ateş
YOYAV Genel Başkanı
Kilisli Muallim Rif’at’in ebediyete intikalinin 67. yıldönümü dolayısıyla düzenlediğiniz anma programı ile “Âlime Hürmet, Vesîle-i Rifattir” konulu panele davetiniz için teşekkür ederim.
Daha önceden belirlenmiş programlarım nedeniyle davetinize icabet edemiyorum.
Alimleri ve Muallimleri anmanın ve hatırlamanın en güzel yolu ilmi toplantılardır. Kilisli Muallim Rif’at’in 67. yıldönümü dolayısıyla düzenlediğiniz panelin hayırlara vesîle olmasını diler, ilim ve irfan ehli Muallim Rif’at’a Allah’tan rahmet dilerim.
Bu vesîle ile tüm misafirlere en içten selam ve hürmetlerimi sunarım.
Prof. Dr. Mustafa Şentop
TBMM Başkanı”
Panele katılanlar arasında Milli Savunma Eski Bakanı M. Vecdi Gönül, MEB Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel, MEB Özlük İşleri Genel Müdürü Sıtkı Dalkılıç, ÇUDEF Başkanı Fuat Tuyan, Müteşebbis Gelişim Vakfı Başkanı Nurettin Konaklı, Sanayi Bakanlığı Emekli Özel Kalem Müdürü Ahmet Kurtoğlu, VGM Emekli Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Haltaş, VGM Emekli Mülhak ve Yeni Vakıflar Daire Başkanı Mehmet Özcan, Emekli İl Müftüsü Muslihiddin Kartal, T.Diyanet Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Ahmet Uzunoğlu, Öz Orman İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin, Kilis Kültür Derneği Üyesi Sevim Uygur Yünlü, YOYAV Mütevelli Heyet Üyeleri Hatice Turgut, Necmettin Turgut, Ökkaş Dağlıoğlu, Mehmet Narince, Ayşe Doyuk, Fatma Özçelik, Ahmet Temizkök, Onur Kurulu Üyeleri Jale Koçak, N. Yücel Mutlu, Tülay Yetkin, Sema Işlak, Sunucu Yasemin Aras, İşadamı Ahsen Gür ve Eşi Simten Gür de vardı.
YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’in yaptığı açış konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
“Sayın Bakanım, sayın müsteşarım, sayın genel müdürüm, dost ve kardeş kuruluşların değerli başkanları, saygıdeğer konuklar, sevgili kardeşlerim!
Yurdumuzun yetiştirdiği değerli dil ve din bilginlerinden olup, araştırmaları, incelemeleri, eserleri ve düşünceleriyle millî kültürümüze ve eğitim hayatımıza kıymetli katkılarda bulunan merhum Kilisli Muallim Rif’at Bilge’yi, ebediyete intikalinin 67. yıldönümü dolayısıyla bir kere daha minnet ve mağfiretle anarak ruhuna rahmet dilemenin bahtiyarlığı içinde, davetimize icabet ederek tertiplediğimiz “Âlime Hürmet, Vesîle-i Rif’attir” konulu panelimize teşrif ederek bizimle birlikte olma incelik ve yüceliğini gösteren güzîde heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, andığınız gibi anılmanız temennisiyle sözlerime başlarken, şerefli varlığınızla programımızı onurlandırmanızın haz ve huzuru içinde hepinize hürmet ve muhabbetlerimizi arz ederek hoş geldiniz diyorum.
Din ve devlet büyüklerimizle, yurdumuzun yücelmesine ve insanımızın ilerlemesine katkıda bulunan ilim ve fikir ehli büyüklerimizi doğum veya ölüm yıldönümlerinde minnet ve mağfiretle anarak ruhlarına rahmet dilemeyi ve yaptıkları çalışmaları yansıtarak günümüz insanlarına anlatıp aktarmayı güzel bir gelenek hâline getiren YOYAV, milletimizin medâr-ı iftiharı olan merhum Muallim Rif’at’ı 2006 yılından bu yana yedi defa anarak fikrî ve fiilî faaliyetleriyle eserlerini anlatıp aktarmaya çalıştı. Teşrifinizle taçlandırdığınız bugünkü program, O’nunla ilgili olarak düzenlediğimiz sekizinci programdır. Ancak biz, O’nunla ilgili olarak yaptığımız bu çalışmaları, gözümüzde büyütmüyor, tersine yapılanları yapılması gerekenlerin yanında az ve yetersiz buluyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle O’nu hürmet ve muhabbetle anmaya devam ediyoruz.
Malumunuz olduğu üzere Muallim Rif’at’ın her sözünde bir hikmet ve her şiirinde bir lezzet vardır. Ünlü bir dörtlüğünde:
“Okumaya kanmadım,
Geçen ömre yanmadım,
Kırk yıldır muallimim,
Çok şükür usanmadım.” demişti. O’nun okumaya doymadığını dile getirdiği bu dörtlüğünden esinlenerek ben de şöyle demiştim:
Okumaya kanılmaz,
Okuyanlar yanılmaz.
Âlimler yâd edilir,
Câhiller hiç anılmaz.
O merhum, bu dörtlüğünden de anlaşılacağı üzere hayatını ilme, irfana adamıştı. Devamlı okur, araştırır, inceler ve yazardı. Öyle ya ilmin kıymetini âlim, altının değerini sarraf bilir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in bir hadîs-i şerîfinde beyan buyurulduğu üzere: “Âlim, sonu cennet oluncaya kadar ilme doymaz.”
Döneminin dâhilerinden olan Muallim Rif’at da okumaya doymamış, İstanbul kütüphanelerinde bulunan kitapların büyük bir kısmını gözden geçirmiş, incelemiş, not almış ve değerlendirmiştir. Geride bıraktığı ölümsüz eserleriyle millî kültürümüze kıymetli katkılarda bulunmuş ve günümüz insanlarına önemli ölçüde ışık tutmuştur.
Zira O, kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in ilk emrinin “Oku!” olduğunu biliyordu. Dinimizin bu emrini insanlığa ileten sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in talimatı da: “Beşikten mezara kadar ilim talep edin.” mealindeki buyruğu idi. Allah Teâlâ’nın “Oku!” emrini bir kulağına, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in bu talimatını da diğer kulağına küpe edinen Muallim Rif’at, ruhunu Rahmân’a teslim edip, irtihâl-i dâr-ı bekâ eylediği güne kadar okudu, yazdı ve yordu. Millet ve memleketine yararlı olacak ilmî ve fikrî faaliyetlerde bulundu. İnşaallah insanlar O’nun ilmiyle eserlerinden faydalandıkları müddetçe, amel defterine iyilikler kaydolacak ve Allah nezdindeki derecesi yükselecektir. Dünyada iyilikle yâd edilip, rahmet ve mağfiretle anılacak, ahirette de ecri arttırılacaktır.
Sadece Muallim Rif’at için değil, hayatını Hakk’a ibâdete ve halka hizmete adayıp, ilmi ve irfanıyla yurdunun yücelmesine ve yurttaşlarının ilerlemesine katkıda bulunan herkes için hâl böyledir.
Dolayısıyla her Müslümanın ilk görevi okuyup öğrenmek olduğu gibi, ilim alanında atacağı ilk adım da okumak olacaktır. Bu adımı atan ilerler, gelişir ve güçlenir. Unutulmamalıdır ki, ilim ilerlemenin ilkesi ve yücelmenin yörüngesidir. Bu yörüngeye giren merhum Muallim Rif’at, hayatını okuyup okutmaya ve edindiği bilgileri yazıp yansıtmaya adamıştır. Bu düşünce ve duygusunu az önce arzettiğim dörtlüğüyle dile getirmiştir. Yaptığı çalışmalar, yazdığı eserler ve yansıttığı düşüncelerde bu anlayış etken olmuştur.
Övgüye layık olan bu örnek tavrıyla çağdaşlarının çoğunun takdirini toplamıştır. Ancak, insanın sevip takdir edenleri olduğu gibi, sevmeyen ve çekemeyenleri de olabilir. Muallim Rif’at’ı sevip sayan dostlarının yanında, çekemeyip hased eden kötü kimseler de olmuştur. Kemal Paşazâde’nin dediği gibi:
“Nâ ehil olur muârız-ı ehil,
Her Ahmed’e bulunur Ebû Cehil.”
Malumunuz olduğu üzere Muallim Rif’at’ın ilk adı da:
“Kerim Çavuş oğluyum,
Gönlü dertli dağlıyım.
Adım Ahmet Rif’at’tir,
Ben Kilis’e bağlıyım.” dörtlüğünde belirttiği gibi Ahmed’dir. Muallim Ahmed Rif’at’ı çekemeyen de, Kemal Paşazâde’nin bu şiirinde vurgulandığı gibi Ebû Cehildir.
Kültür kenti Kilis’in yetiştirip yurt ve yurttaşımızın hizmetine sunduğu Muallim Rif’at’ı vefatının 67. yıldönümü dolayısıyla düzenlediğimiz bu toplantıya teşrif edip birlikte rahmet ve mağfiretle anmamıza vesîle olan güzîde heyetinize takdir ve teşekkürlerimizi arz ederek sözlerimi noktalarken, O’nu yetiştiren Kilisimizin geçmişte olduğu gibi, günümüzde de benzeri bilginler yetiştirmesini temenni ediyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”
Milli Savunma Eski Bakanı M. Vecdi Gönül’ün yaptığı protokol konuşmasından sonra panele geçildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı ve MEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Temel’in yönettiği panele panelist olarak katılanlardan Öz Orman İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin ve YOYAV Onur Kurulu Üyesi N. Yücel Mutlu birer bildiri sundular.
Panelin hitamında okunan 10 hatm-i şerîfin duasını yapan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, sevabını merhum Muallim Rif’at’la din ve devlet büyüklerimizle ve şehitlerimize armağan ederek ruhlarının şâd, mekânlarının Cennet ve makamlarının yüce olması niyazında bulundu.
Panel yöneticisi ile konuşmacılara şükran plâketlerinin takdim edildiği program, davetlilere sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.
Sayın Bakan ve panel yöneticisi ve panelistlerin konuşmaları daha sonra deşifre edilerek YOYAV Dergisi’nde yayınlanarak okuyucularımızın tetkikine takdim edilecektir.
Panel, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın akabinde Muslihiddin Kartal’ın Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyle başladı.
Panel Yöneticisi Mehmet Temel
Panelist Mehmet Çetin
Panelist N. Yücel Mutlu
Panelin sunumunu Yasemin Aras yaptı.
PANELE KATILANLARDAN GÖRÜNTÜLER
HATİM DUASINDAN GÖRÜNTÜLER Okunan Hatm-i Şerîflerin duasını Dr. İbrahim Ateş yaptı.
PLAKET TAKDİMİM. Vecdi Gönül
Mehmet Temel Mehmet Çetin
N. Yücel Mutlu
Muslihiddin Kartal
Yasemin Aras
Dr. İbrahim Ateş, plaket takdim edilenlerle birlikte.
İKRAMDAN GÖRÜNTÜLER