Aşure Formülü
Bireylerin birlik ve dirlik içinde yaşayıp, toplumlarında huzur havasının estirilmesine katkıda bulunmalarında etken olan hallerin başında dostça dayanışma, kardeşçe kaynaşma ve hakça paylaşmayı prensip edinmeleri gelir. Bu anlayışı benimseyip yapıcı yaklaşımlarla yek diğerinin yanında, yakınında ve yardımında olmaları herkes için hayatî ehemmiyet arz eder.
Tabii herkesin başkasına benzemeyen kendine has bir hâlet-i ruhiyesi, düşüncesi ve hayat anlayışı olur. Aynı ana-babadan dünyaya gelen kardeşler arasında bile bazı farklılıklar olabilir. Önemli olan anlaşmazlıkları değil, anlaşılabilir halleri ön plana çıkarıp, bir noktada buluşarak kaynaşma ve anlaşma cihetine gidebilmektir. Anlaşılabilen hususları birlikte uygulayıp, anlaşılamayan hususlarda da birbirini hoş görmek gerekir. Bunun için aşure formülünü bilmek ve uygulamakta fayda vardır.
Malumunuz olduğu üzere ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen tatlılardan biri de aşure tatlısıdır. Bu tatlı, toplumun tümü tarafından üretilip tüketilebilecek bir tatlıdır. Herkes, baklava ya da kadayıf alıp yiyemez ama aşure tatlısını zengin de yapabilir, fakir de. Benim gibi şeker hastası olanlar bile bazen aşure tatlısına kaşık sallayabilir.
Evet, aşure tatlısını herkes yapıp yiyebilir ama, ondan alınması gereken dersi alan da az olur. Oysa, başta ülkemizi ve dünyamızı yönetenler olmak üzere herkesin, aşure tatlısından alması gereken dersler vardır. Bu cümleden olarak şunlar söylenebilir.
Bilindiği üzere aşure tatlısı yarma, nohut, fasulye, incir, üzüm, fındık gibi farklı cinslerden olan gıda maddelerinin bir araya getirilip, bir kazanda kaynatılmasıyla yapılır. Herkes tarafından beğenilip iştahla yenilen aşure tatlısının meydana gelmesinde müessir olan husus, farklı maddeleri bir araya getirip yekdiğerine yaklaştırma ve kaynaştırma işlemidir. Aşurenin lezzetinin arttırılması, bu işlemin bilgi, ilgi ve beceriyle yapılmasıyla yakından alakalıdır.
Yurdumuzda ve dünyamızda, aşure gibi tatlı bir toplum oluşturmanın yolu da farklı kesimlerden kimselerin dostluk ve kardeşlik rotasında buluşturulup birbiriyle dayanışma ve kaynaşma bağlarıyla bağlanmalarını sağlamaktan geçer. Toplumlar, uluslar ve ülkeler arası ilişkilerin iyileşmesi için aşure formülünün sürekli göz önünde bulundurulması ve gereğinin de yapılması şarttır.
Bu gerçeğin bilincinde olan milletimiz, her yıl Muharrem ayında aşure tatlısı yapıp, yakınlarına, dostlarına ve komşularına ikramda bulunmayı güzel bir gelenek hâline getirmişlerdir.
Son yıllarda bazı belediye, vakıf, dernek ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla hayırseverler tarafından daha yoğun bir şekilde icra edilen bu güzel geleneği yaşatan kuruluşlardan biri de YOYAV’dır. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da dört defa aşure ikramında bulunmayı programına alan YOYAV, birinci aşure ikramını 1 Ekim 2018 Pazartesi günü gerçekleştirdiği 31. Hizmet Sezonunun açılış törenine katılanlara, ikincisini 3 Ekim 2018 Çarşamba günü düzenlenen Kur’ânî Birliktelik ve Dua Günü programına katılan misafirlerine, üçüncüsünü 6 Ekim 2018 Cumartesi günü verdiği “Yaşlılarımızın Yanında, Yakınında ve Yardımında Olmalıyız” konulu konferansa katılan davetlilere, dördüncüsünü de, yeni eğitim ve öğretim yılında burs tahsis edilen 100 öğrenciye ilk burslarının verileceği 13 Ekim 2018 Cumartesi günü bursiyer öğrencilere ikram etti.
Aşure ikramı ile ilgili arz edilen açıklamaları yapan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:
“Bu vesîleyle birliğimizin güçlü, dostluğumuzun devamlı, kardeşliğimizin kıvamlı, geleceğimizin umutlu ve yaşantımızın mutlu olmasını diliyor, yüce milletimize ve tüm insanlık ailesine barış, bereket, huzur, güven, sağlık ve saadet niyaz ediyorum.”
01.10.2018 tarihinde düzenlenen 31. Hizmet Sezonunun Açılışında konuklara sunulan aşure ikramından bir görüntü.
03.10.2018 tarihinde düzenlenen Kur'ânî Birliktelik ve Dua Günü programına katılan davetlilere sunulan aşure ikramından bir görüntü.
06.10.2018 tarihinde "Yaşlılarımızın Yanında, Yakınında ve Yardımında Olmalıyız" konulu sohbet programına katılan davetlilere sunulan aşure ikramından bir görüntü.
13.10.2018 tarihinde bursiyer öğrencilere sunulan aşure ikramından bir görüntü.