Bilgi Alışverişi
Hayatı hakaik-i Kur’âniye’ye uygun olarak değerlendirmeyi ve halkı Hakk’ın rızasına yönlendirmeyi hedefleyen YOYAV, yıllardır yürüte geldiği yetişkinlere yönelik bilgi ve beceri kurslarıyla, yurdumuzun yücelmesine ve insanımızın ilerlemesine katkıda bulunmanın gayret ve kararlılığı içindedir. Yirmi dokuz yıldır Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bazı halk eğitim merkezleriyle işbirliği yaparak düzenlediği kurslara katılan yetişkinlere yeni ve yararlı bilgiler edinme imkânı sağlayan Vakfımız, bugüne kadar on binlerce insanı aydınlatmanın bahtiyarlığına erdi.
Bu cümleden olarak 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında düzenlediği bilgi ve beceri kurslarına katılan kursiyerlerden kurslarını başarıyla bitiren 135 kursiyere, 25 Mayıs 2017 Perşembe günü gerçekleştirdiği mezuniyet töreninde sertifikaları ile başarı belgelerini verdi.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan törende YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, Çankaya Başkent Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Fikret Selamoğlu, VGM Vakıflar Meclisi Üyesi Ahmet Temizkök, 22, 23 ve 24. Dönem Manisa Milletvekili ve YOYAV Mütevelli Heyet Üyesi Hüseyin Tanrıverdi ile 20. Dönem Adana Milletvekili ve YOYAV Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İ. Ertan Yülek birer konuşma yaparak öğrenip öğretmenin önemi ve YOYAV’ın yıllardır yürüte geldiği kurs faaliyetleriyle ülke eğitimindeki yerini dile getirdiler.
Törende ilk konuşmayı yapan Dr. İbrahim Ateş, bir eğitim ve öğretim yılını daha geride bırakıp, kurslarını başarıyla bitiren kursiyerlerin mutluluğunu paylaşmanın sevinç ve saadeti içinde duygu ve düşüncelerini şu cümlelerle ifade etti:
“Sayın milletvekillerim, sayın Vakıflar Meclisi Üyemiz, sayın Başkent Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcımız, kıymetli konuklarımız, değerli kurs öğretmenlerimiz, sevgili kursiyerlerimiz, basınımızın güzîde temsilcileri!
2016-2017 eğitim ve öğretim yılında düzenlediğimiz 55-56. Dönem bilgi ve beceri kurslarına katılan kursiyerlerimizden kurslarını başarıyla bitiren 135 kursiyer için tertiplediğimiz mezuniyet törenine teşrif ederek bizimle birlikte olma incelik ve yüceliğini gösteren güzîde heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, şerefli varlığınızla törenimizi taçlandırmanızın haz ve huzuru içinde şahsım, kurs öğretmenlerimiz ve kursiyerlerimiz adına hepinize hürmet ve muhabbetlerimizi arz ederek hoş geldiniz diyorum.
YOYAV, her gün hayırlı bir hizmetin peşinde olmayı hedeflemektedir. Bu salonda dün bir sünnet şöleninde idik. Bugün bir mezuniyet törenindeyiz. Üç gün sonra da dar gelirli ailelere vereceğimiz iftarların ilkinde olup, onlarla birlikte iftar sevincini paylaşmanın mutluluğunu yaşayacağız. Onu planlanan diğer iftar yemekleri izleyecek ve sezonumuz 21 Haziran 2017 Çarşamba günü kutlanacak Kadir Gecesi dolayısıyla düzenleyeceğimiz Kur’ânî Birliktelik ve Dua Günü programıyla noktalayacağız.
Hayatımızın her safhasındaki iş ve uğraşlarımızla ilgili öğreti ve uyarılarıyla bizleri iyiye, doğruya ve güzele yönlendiren sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in, ilim öğrenmeye dair hadîs-i şerîflerinden birinde: “Ya bilen, ya öğrenen, ya dinleyen, ya da seven ol. Beşinci olma helâk olursun.” buyurulmaktadır.
Bu hadîs-i şerîfte, olunması istenilen dört kesimin dördü de şu anda bu salonda bulunmaktadır. Yani aramızda bilen, öğrenen, dinleyen ve ilim ehli ile öğrenenleri seven kimseler var. Hamdolsun içimizde ilme ilgisiz ve ona engel olarak helâk olmayı hak edecek kimse yok.
Bilmediğini öğrenmek ve bildiğine yenilerini eklemek amacıyla kurslarımıza katılıp yeni ve yararlı bilgiler edinme erdemine eren kıymetli kursiyerlerimizin mezuniyet törenine teşrif ederek onları onurlandıran siz saygıdeğer konuklarımızın rıza-i ilahîyle ödüllendirilmenizi ve ilmin ışığında ilerleyip parlak yarınlara doğru yol almanızı diliyorum.
Doğru ve doyurucu bilgilerle donanmamız, dostluk ve kardeşlik duygularıyla dolmamız, duyarlı ve dirayetli düşüncelerle davranışlarımızı dizayn etmemiz temennisiyle sözlerime başlarken, ilme tâlip, hilme mâlik ve iyiliğe sâlik olan müstesnâ ve mümtâz kişilerden olmamızı niyaz ediyorum.
Malumunuz olduğu üzere insanlar ihtiyaçlarını temin etmek için birbiriyle alışveriş ilişkisi içinde olurlar. İhtiyaç fazlası ürünlerini, onlara muhtaç olan insanlara satmak, başkalarının ürettiklerinden muhtaç oldukları mal, malzeme ve emtiaları da onlardan satın almak için birbiriyle alışveriş yaparlar.
Başkalarıyla bir arada yaşamanın özellik ve güzelliklerinden biri olan bu alışverişlerin başında bilgi alışverişi gelir. Bilenin bildiğini öğretmesi, bilmeyenin de bilmediğini öğrenmesi için bu alışveriş herkes için hayatî ehemmiyet arz eder. Bunun içindir ki, çatısı altında bulunduğumuz YOYAV, öğrenip öğretmeyi ve üretip ikram etmeyi ilke edinmiştir. Bu ilke istikametinde faaliyet ve hizmetlerini yirmi sekiz yıldır yılmadan, yorulmadan yürüterek ülke ve insanımızın hizmetinde olmuştur.
Hakk’ın rızası doğrultusunda halka hizmet yolunda hızlı adımlarla ilerlemenin gayret ve kararlılığı içinde olan bu Vakıf, darda kalana dost, yolda kalana yoldaş ve aç kalana arkadaş olmanın yanında, gençlere burs ve yetişkinlere bilgi vererek ilim, irfan ve talim-i Kur’ân hizmetini kesintiye uğratmadan sürdürmüştür.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in: “Beşikten mezara kadar ilim talep edin.” mealindeki talimatına uyarak her yaştaki herkesi ilim talep etmeye ve her gün bir şey öğrenmeye davet etmiştir.
“Okumaya kanmadım./Geçen ömre yanmadım.
Kırk yıldır muallimim./Çok şükür usanmadım.” diyen merhum Muallim Rif’at’ın örnek alınmasını tavsiye etmiştir.
“Bilgimizin kaynağı Kur’ân ve Sünnet olmalı, beynimiz bu bilgiyle dolmalı ve hayatımız hakaik-i Kur’âniyeyle aydınlanmalıdır.” demiştir.
Bilindiği üzere bilgi beynin gıdası ve hayatın cilasıdır. Büyük-küçük herkes bu gıdayı almalıdır. Zira öğrenmenin yaşı yoktur. Her yaşta ve her gün öğrenilecek bir şey vardır. Yetişkinler kendilerini yeni bilgilerle yenilemeli ve bilgi birikimleriyle de genç kuşakları yönlendirmelidirler. İlerleyen yaşlarda ilme ve ilmî ilerlemeye ilgisiz başlar olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, büyükleri bilgisiz olan toplumların, küçükleri ilgisiz olur.
21 Şubat 2017 Salı günü TRT’nin saat 18.00 haberlerinde, Gaziantep’de 93 yaşındaki Zennup Nine’nin Kur’ân-ı Kerîm’i okumayı öğrendiğini duyuran haberi izlemiştim. Bu haberde Zennup Nine’nin Kur’ân-ı Kerîm’i okumasından örnek de verilmişti. Zennup Nine yaptığı kısa konuşmada herkese evde boş oturmayıp, gelip Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenmelerini tavsiye etmişti.
6 Mart 2016 Pazartesi günü Kanal A’nın saat 11.00 haberlerinde de, Trabzon’da yaşayan 71 yaşındaki Abdurrezzak Hacısalihoğlu’nun üniversiteyi bitirdiğine dair görüntülü bir haberi izlemiştim. Aynı haber programında bazı milletvekillerinin Osmanlıca’yı öğrenmeye katıldıklarına ve okumaya başladıklarına dair bir haber de yayınlanmıştı.
20 Mart 2015 tarihli Bugün Gazetesi’nde yayınlanan “84’lük Üniversiteli” başlıklı haberde, 1931 yılında Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde dünyaya gelen süper babaanne Fatma Aktar’ın, 84 yaşında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun olmaya hazırlandığına dair haberi okumuştum.
Bunlar ve benzeri haberler, herkesin gayretini kamçılamalı ve örnek alınmalıdır. İlmini arttırmak ve bilgisine bilgi katmak isteyen yetişkinlere kapılarını ardına kadar açan YOYAV, kurslarına katılan kardeşlerine dünya ve ahiret hayatı ile ilgili doğru ve doyurucu bilgiler kazandırmanın gayreti içindedir.
Bilgi geliştirici girişimlerde ve ilgi arttırıcı çalışmalarda bulunan bu Vakıf, yürüte geldiği böylesi yoğun ve yorucu faaliyetleriyle yörenin ve yöneticilerin takdirini toplamaktadır. Ancak takdir edildiği bu başarılı çalışmalarını baş döndürme vesîlesi değil, benzeri çalışmalara yönelmede itici güç kabul etmektedir.
2016-2017 eğitim ve öğretim yılında 1 Ekim 2016-23 Ocak 2017 tarihleri arasında 55. Dönemine 194 kişinin, 6 Şubat-25 Mayıs 2017 tarihleri arasındaki 56. Dönemine de 148 kişinin katıldığı bilgi ve beceri kurslarına devam eden kursiyerlerden 135 kişi kurslarını başarıyla bitirdi.
Bu başarılı kursiyerlere az sonra huzurunuzda sertifikalarıyla başarı belgeleri takdim edilecektir. Onların yetişmelerine katkıda bulunan kurs öğretmenlerimizle, kurslarımızı gerçekleştirmemize yardımcı olan Çankaya Başkent Halk Eğitim Merkezi yöneticilerine, şerefli varlığınızla törenimizi taçlandıran siz kıymetli konuklarımıza şükranlarımızı sunuyor, kursiyerlerimizi gönülden kutluyor ve bugün için yazdığım “Oku” başlıklı altı dörtlükten oluşan şiirimle sizleri selamlayarak huzurunuzdan ayrılmak istiyorum.
İslamın ilk emri “oku!”
Sen de çalış, öğren, oku.
Faydalı her şeyi oku.
Ama önce Kur’ân oku.
Oku, oku, durma oku.
Beynini bilgiyle doku.
Cehâlet insan boynuna,
Takılan bir zillet toku.
Yaşın yüz olsa da oku.
Yazın güz olsa da oku.
Okuyanlar, güzel koku
Yayarlar, gel sen de oku.
Oku, öğren, varı, yoku.
Görüp gözet açı, toku.
Açı doyur, okut toku.
Durma dostum sen de oku.
Öğrenmenin yaşı olmaz.
Öğrenenin beyni solmaz.
Yaşıtından geri kalmaz.
Her yaşta, her zaman oku.
İsteğin hep ilim, hikmet,
Dileğin de dinde rif’at.
Hedefinse hayra hizmet
Olsun, yerin ise cennet.”
Dr. Ateş’in bu mesaj yüklü konuşmasıyla yönlendirici şiirinden sonra, kürsüye gelip birer konuşma yapan Fikret Selamoğlu, Ahmet Temizkök, Hüseyin Tanrıverdi ve Dr. İ. Ertan Yülek’e birer buket, kurslarını başarıyla bitiren kursiyerlere de sertifikaları ve başarı belgeleriyle birlikte birer gül takdim edildi.
Tören, sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.
Fikret Selamoğlu
Ahmet Temizkök
Hüseyin Tanrıverdi
Dr. İ. Ertan Yülek
Bu kare kodu okutarak resimleri cep telefonunuza indirebilirsiniz.