Bilgi Bahçemizin Bülbülleri
Bilgi ile beyin bilemeyi ve ilgi ile iyilik dilemeyi ilke edinen YOYAV’ın, kurulduğu günden bu yana geliştirerek gerçekleştirdiği eğitim hizmetlerinden biri de kurs faaliyetleridir. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği hâlinde sürdürülen bu faydalı faaliyetin amacı, yetişkinleri yeni bilgi ve becerilerle donatmaktır.
Bu amaç doğrultusunda çaba ve çalışmalarını sürdüren YOYAV, geride kalan otuz yıl içinde on binlerce insana yeni ve yararlı bilgiler edinme imkânı sağlamıştır. Başta Kur’ân-ı Kerîm ve Arapça olmak üzere değişik dallarda düzenlenen bilgi ve beceri kurslarına katılan kursiyerler, genel kültür ve becerilerini geliştirerek dinî ve dünyevî yaşantılarının standartlarını yükseltmektedirler.
Öte yandan otuz yıldır kesintiye uğratmadan sürdürülen Kur’ân Denizinden Damlalar dersine katılan kursiyerler, kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in içerik, incelik ve yüceliğini kavramanın bahtiyarlığına ermektedirler.
2017-2018 Eğitim ve Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde Ankara’da Başkent Halk Eğitim Merkezi, Kilis’te de Kilis Halk Eğitim Merkeziyle işbirliği hâlinde gerçekleştirilen 57 ve 58. Dönem Bilgi ve Beceri Kurslarına katılan kursiyerler, bilgilerine bilgi eklemenin mutluluğunu yaşadılar. Ankara’da düzenlenen kursların 1 Ekim 2017-19 Ocak 2018 tarihleri arasındaki 57. dönemine 181 kişi, 5 Şubat-14 Mayıs 2018 tarihleri arasındaki 58. dönemine de 176 kişi katılmıştır. Bu kursiyerlerden 24 kişi Elif-ba, 16 kişi Tecvidli Kur’ân, 15 kişi Arapça ve 7 kişi de Dikiş-Nakış olmak üzere 62 kişi kurslarını başarıyla bitirerek bugün (14 Mayıs 2018) tertiplenen mezuniyet töreninde sertifikalarını almaya hak kazanmışlardır.
Kilis Şubemizce gerçekleştirilen kurslara katılan kursiyerlerden 15 kişi Biçki-Dikiş, 12 kişi Makine Nakışı ve 33 kişi de Kur’ân-ı Kerîm olmak üzere 60 kişi kurslarını başarıyla bitirerek sertifika almaya hak kazanmışlardır. Vakfın Genel Merkezi ile Kilis Şubesi’nde kurslara katılan kursiyerlerden toplam olarak 122 kişi 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılında kurslarını başarıyla bitirmişlerdir.
Öte yandan mekân YOYAV’dan masraf da Belediyeden olmak üzere Vakfımızla Kilis Belediyesi arasında yapılan eğitim işbirliği anlaşmasıyla mülkiyeti Vakfımıza ait sekiz katlı binada, çoğunluğu Suriyeli olan 900-950 civarında bayana, Kur’ân-ı Kerîm, Dikiş, Makine nakışı gibi eğitimlerin yanında pasta-börek, aşçılık ve servis elemanı gibi konularda bilgi ve beceri kursları verilmiştir.
Ayrıca Kilis’teki Uluğcan İlköğretim Okulu’nun yanındaki toplam alanı yaklaşık 600 m2lik Vakfımıza ait olan ve Kilis’teki Suriyeliler tarafından kurulan İTKAN (Eğitim ve Kalkınma) Derneği’nin istifadesine sunulan başka bir binada 400 civarında Suriyeli çocuk Kur’ân-ı Kerîm öğrenmekte ve Hafızlık eğitimi almakta olup, adı geçen Derneğin Gaziantep, Şanlıurfa ve Mersin’deki yerleriyle, Kilis’teki bu binada yetişen 51’i kız, 47’si erkek olmak üzere 98 hâfız-ı Kur’ân için 7 Mayıs 2018 Pazartesi günü Kilis’teki Alaaddin Yavaşça Kültür Merkezi’nde düzenlenen mezuniyet töreninde diplomaları verilmiştir.
Böylece Kilis’te ikamet eden bini aşkın Suriyeli mülteci kardeşlerimize başta kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenmek ve ezberlemek olmak üzere değişik dallarda bilgi ve beceri kazanma imkânı sağlanmıştır.
Vakıf Genel Merkezi’nde 14 Mayıs 2018 Pazartesi günü tertiplenen tören, saygı duruşu ve İstiklâl Marşıyla başlayıp, tebrik ve takdir konuşmalarıyla devam etmiştir. YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, mezun olan kursiyerleri kutlayıp, başarılarının devamını dilediği konuşmasında şunları söylemiştir:
“Saygıdeğer konuklar, değerli dostlar, kıymetli kurs öğretmenlerimiz, sevgili kursiyerlerimiz!
Bir öğrenim yılını daha geride bırakıp, kurslarını başarıyla bitiren öğrencilerimizin sevinç ve saadetlerini paylaşmak için tertiplediğimiz mezuniyet törenine teşrif ederek, bu anlamlı günde bizimle birlikte olma incelik ve yüceliğini gösteren güzîde heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, ilmin ışığında isabetli adımlar atmanız ve her geçen gün bildiklerinize yeni bilgiler katmanız temennisiyle sözlerime başlarken, hayat boyu Hakk’ın himâyesinde, hidâyetinde ve inâyetinde olmanızı diliyorum.
Bilindiği üzere bedenin gıdası besin, beynin gıdası da bilgidir. Bu iki gıdayı zamanında ve yeteri kadar almayan insan, sağlıklı bir hayat yaşayamaz. Dolayısıyla herkes her gün yeni besin almaya ve yeni bilgilerle donanmaya mecburdur.
Bu gerçeği göz önünde bulundurarak öğrenip öğretmeyi ve üretip ikram etmeyi ilke edinen YOYAV, yıllardır yürüte geldiği bilgi ve beceri kurslarıyla yetişkinlere yeni bilgiler edindirmeye çalışmakta ve ülke eğitimine önemli katkılarda bulunmaktadır.
Böylece millet ve memleket için hayatî ehemmiyet arz eden millî ve manevî bir görevi îfâ etmiş olmanın mutluluğunu yaşamaktadır.
İnsan için uğrunda yorulmaya, sıkıntı çekmeye, emek vermeye değen en hayırlı gaye bilgi edinmedir.
Bilgi, insanlığın yolunu aydınlatan bir hazinedir ve ilim, insan için en şerefli rütbedir. Onun içindir ki son vahyin ilk hitabı “Oku!” emridir.
Okumak, erdemin peşinde koşmaktır.
Okumak, hakikate varmaktır.
Okumak, yaratılışın anlamını, hayatın manasını ve kâinatı keşif yolculuğunda insanın en yakın yol arkadaşıdır. Nitekim kutsal kitabımız: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” buyurarak, insanlığa bilginin değerini ve ilmin vazgeçilmez olduğunu vurgulamıştır. İlmin ilahî membaı olan Kur’ân-ı Kerîm düşünmemizi, aklımızı kullanmamızı ve doğru bilgiye ulaşmamızı emretmiştir.
“Câhillerden yüz çevir.” “Sakın câhillerden olma!” gibi uyarılarla cehâleti yermiştir. Bu sebepledir ki, dinî ve sosyal sorumluluklarımızı bilmek için okumak, doğruyu yanlıştan ayırmak için Kitaba ve ilme sarılmak her Müslümanın aslî görevidir.
Bilgi insan içindir. İnsan ilimle yücelir. Sağlam bir kaynaktan aldığı doğru bilgiyle hidâyete erer, topluma yön verir ve dünyayı şekillendirir. İlim; insanı huzura, mutluluğa, dünya ve ahiret kazancına eriştirir. Cehâlet ise insanı utandırır, aldatır, hataya ve zarara açık hâle getirir.
Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in Medine’de inşa ettiği Mescid-i Nebevî bir ilim merkezidir. Hiçbir ayrım gözetmeden kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle bütün müminleri mescidine davet eden Peygamberimiz (s.a.v.) ilme tâlip olanlara Allah’ın cennete giden yolu kolaylaştıracağını müjdelemiştir.
Medeniyetimizde âlim; ilimle hikmeti, hikmetle irfanı, ahlakla âdâbı, hak ve hakikati tüm insanlığa takdim edendir. Kendi şahsında söz konusu güzellikleri yaşayan ve temsil edendir. Zira âlim bilir ki, hikmetle harmanlanmayan, irfanla yoğrulmayan bilgi, ahirette hesabı çetin bir yük olarak karşısına çıkacaktır.
Bilgi ve teknoloji çağında yaşamaktayız. Ancak insanlık çoğu zaman bilgi ve teknolojiyi yeryüzünde iyiliğin hâkim olması için kullanmamış, istismar etmiş, bilgi ahlakından uzak adımlar atmıştır. Bilgi, ahlaktan yoksunlaştıkça insanlık değer kaybetmektedir. Eğitimin ruhundan, ilmin mana ve gayesinden mahrum bırakılan nice genç, bağnazlık, şiddet ve teröre savrulabilmektedir.
Bugün zulmün ve cehâletin kol gezdiği İslam coğrafyasında huzur ve güveni tesis etmek, Müslümanlar olarak dünyaya yeni bir medeniyet takdim etmek bizim görevimizdir. Bu hususta hepimize düşen sorumluluk öncelikle doğru bilginin ve sağlam kaynağın peşine düşmek, ilmi ehil ellerden almak, sonra da öğrendiğimiz ile amel etmektir.
Kıymetli konuklar!
Malumunuz olduğu üzere yazanın çok, okuyanın yok denecek kadar az olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye’de okumaya ayrılan vakit günde sadece bir dakikadır. Öyle ki, dünyada kitap okumada iki yüz otuz beşinci sıradayız. Kitap, Türkiye’nin ihtiyaç sıralamasında yüz yirmi ikinci sırada yer almaktadır. Batı dünyasında ise, bu ihtiyaç on sekizinci sıradadır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Şubat 2018 tarihinde yaptığı bir konuşmasında ifade ettiği gibi, Türkiye’de okuma-yazma bilmeyenlerin sayısı iki buçuk milyon civarındadır. Bir başka konuşmasında da belirttiği üzere İslam dünyasının yüzde elli beşi okur-yazar değildir. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye nüfusunun yüzde yirmi ikisi eline Kur’ân-ı Kerîm’i almamıştır. Bunun için YOYAV’ın yıllardır Kur’ân-ı Kerîm’i öğretmeye özen göstermesi takdire şâyân olan bir hizmettir.
İlk emri oku olan bir dinin mensupları arasında okuma-yazma bilmeyen bir insan bulunmamalıdır. Tersine, ilim ve irfanda dünya insanlarına örnek olmalıdır.
Ne kadar bilirsek bilelim, bildiğimiz bilmediğimizden azdır. Yani bilmediğimiz bildiğimizden çoktur. Kutsal kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in İsra Suresi’nin 85. ayetinde: “… Size ancak az bir bilgi verilmiştir.” buyurulmuştur.
Tâhâ Suresi’nin 114. ayetinde de: “… Ve ‘Rabbim, benim ilmimi artır’ de.” buyurulmuştur. Bu ilahî buyruk doğrultusunda Allah’tan ilmimizi artırmasını istemeliyiz. Ancak, istemekle yetinmemeli, bilgi edinme yoluna girmeli ve her geçen gün yeni bilgiler edinmenin gayreti içinde olmalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi noktalarken, Vakfımızın düzenlediği kurslarda bilgi ve beceri kazanarak sertifikalarını almaya hak kazanan başarılı kursiyerlerimizi gönülden kutluyor, bu mutlu günümüzde onları ve bizleri yalnız bırakmayan siz saygı değer konuklarımıza şükranlarımı sunuyor, hepinizden Allah razı olsun diyorum.”
Dr. Ateş’in bu yönlendirici ve yüreklendirici konuşmasından sonra kürsüye gelen 22, 23, 24. Dönem Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, VGM Vakıflar Meclisi Üyesi Ahmet Temizkök ve Çankaya Başkent Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Fikret Selamoğlu birer konuşma yaparak YOYAV’ın yürütegeldiği eğitim hizmetlerinden övgü ile söz ederek başarılı çalışmalarının devamı dileğinde bulundular. Bu konuşmalar daha sonra deşifre edilerek YOYAV Dergisi’nde yayınlanarak okuyucuların istifadesine sunulacaktır.
Sayın Tanrıverdi, Temizkök ve Selamoğlu ile toplantıya katılan diğer bazı eğitim kuruluşlarının başkanlarına hediyelerinin takdim edildiği törende, kurs öğretmenlerineteşekkür belgeleri ve kursiyerlere sertifikaları ile birlikte birer gül sunuldu. Tören, hazırlanan ikramın alınmasıyla noktalandı.
Bu kare kod ile resimleri ve haberi cep telefonunuza indirebilirsiniz.