Bizde Kurban Böyledir
271 koyun ve 1 danadan oluşan 272 kurbanın etini 1306 dar gelirliye dağıttık.
Kurban; kulu Rabbine yaklaştıran ve Allah’ın kulları ile kucaklaştıran önemli ve anlamlı bir ibadettir.
Kurban; sosyal hayata bereket ve ekonomik hayata harekettir.
Kurban; ibadet, paylaşmak kardeşliktir.
Kurban; Allah’ın ihsan ettiği imkânları onlara muhtaç olan insanlarla paylaşmaktır.
Kurban; sahibi için bir ahiret binitidir.
Kurban kanı, günah bağışlatan kandır. Zira kurbanın kanı yere düşmesi ile birlikte sahibinin günahları bağışlanır. Dolayısıyla kişi, kurbanın derisi dolusu parayı hayır yapsa bile, kurban kesmek gibi sevabı alamaz.
Kurban; fedakârlıktır.
Kurban; Hz. İbrahim yüreği ile Allah’a verilen sözdür.
Kurban; Allah’a yakınlık demektir. Kurban kesmekten asıl maksat da bu ibadetle Allah’a yakınlık kazanmaktır. Kurbanda Allah rızasını gözetmek ve yoksulları yararlandırmak esastır.
Yaradan’a yaklaşma ve yaratıklarla kucaklaşma yolunda atılan adımlardan biri olan kurban, Hakk’a kurbiyyet ve halka hizmet vesîlesi olan önemli bir ibadettir.
Allah Teâlâ’nın inanan kullarına ihsan ettiği dinî bayramların ikincisinde bayram namazından sonra, islamî esaslara göre kurban kesmekle mükellef olan Müslümanlar, önceden hazırladıkları kurbanlıklarını hijyenik mekânlarda dinî kurallara uygun olarak tekbir getirip “Bismillahi Allahu ekber” diyerek, Allah rızası için kurban edip etinin bir kısmını veya tamamını yörelerindeki dar gelirlilere dağıtarak bayram sevincini paylaşmaktadırlar.
Bazı kimseler de adlarına vekâleten kurban kestirilmek üzere bu hizmeti ifa eden hayır kuruluşlarına, kurban parasını bağış makbuzu karşılığı yatırıp, vekâletlerini vererek kurbanlarını kestirip etlerinin yoksul yurttaşlara ulaştırılmasına imkân sağlayarak bayram sevincinin yaygınlaştırılmasına vesîle olmaktadırlar.
Yurdumuzda yıllardır vekâleten kurban kestirip, kurban bağışında bulunanların, vecîbelerini yerine getirmelerine yardımcı olmanın yanında, kestirilen kurbanların etlerini bayramın 1. üününde tespit ve davet ettiği fakirlere dağıtarak birlikte bayram etme geleneğini bu yıl da gerçekleştiren YOYAV, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Vakıf Genel Merkez binasının arka bahçesinde güzel bir bayram havası estirdi. Kurban kestirenlerle kurban eti alanları buluşturarak kardeşçe kaynaşma ve dostça dayanışmalarına imkân sağladı.
Geçen yıllarda gerçekleştirilen bu örnek hizmetin güzelliğini gören mensupları ile dostlarının devam ettirdikleri değerli destek ve kıymetli katkılarıyla kestirilen 114.400.00 (yüzondörtbindörtyüz) TL. tutarındaki 208 kurbanın eti ile haricen getirilen yaklaşık 2200.00 (ikibinikiyüz) TL. tutarındaki 4 kurbanın eti 6 kişiye birer tam kurban, 20 kişiye yarımşar kurban, 6 kişiye çeyrek kurban, 762 kişiye de birer büyük parça kurban eti olmak üzere toplam olarak 794 kişiye dağıtılarak yüzleri güldürüldü ve mutlu bir bayram geçirmelerine katkıda bulunuldu.
Kilis Şubesi’nin kestirdiği 42.500.00 (kırkikibinbeşyüz) TL. tutarındaki 59 koyun ve 1 danadan oluşan kurbanın eti de 512 kişiye olmak üzere toplam olarak Genel Merkez ve Kilis Şubemizce 159.100.00 (yüzellidokuzbinyüz) TL. tutarındaki 271 koyun ve bir danadan oluşan kurbanın eti 1306 kişiye dağıtıldı.
Bayram namazından sonra başlayıp akşama kadar devam eden kesim ve dağıtım hizmetini dikkatle ve dirayetle yürüten kasaplar ve yardımcıları ile diğer personelin başında bulunan Dr. İbrahim Ateş, her kurbanın kesiminden önce kurban sahipleri adına kasaplara vekâlet verip tekbir getirerek ve besmele çekerek kesilmesine özen göstermesinin yanında, kurban sahipleri ve fakirlerle ilgilenmeyi de ihmal etmedi.
Bu yoğun ve yorucu çalışma arasında basına kısa bir açıklama yapan Dr. İbrahim Ateş, duygu ve düşüncelerini şu cümlelerle ifade etti:
“İki ay on gün önce Ramazan Bayramını kutladık. Bugün de Kurban Bayramının sevinç ve saadetini paylaşmaktayız. Ancak bu bayramı buruk geçirmekteyiz. Teröristlerin menfur girişimleri sonucu şehit olan çok sayıda askerlerimizle güvenlik güçlerimizi kaybetmemiz yüreğimizi yakmakta milletçe üzüntüye boğulmaktayız. Bu vesîle ile bir kere daha şehitlerimize rahmet ve kederli ailelerine baş sağlığı diliyoruz.
Bayramlar sadece sevinme değil, aynı zamanda sevindirme zamanıdır. Dolayısıyla bayramı bayram eden şey, sevginin ve mutluluğun paylaşılmasıdır. Bu paylaşım toplumun tüm kesimleri arasında yapılmalıdır. Özellikle aile bireyleri, yakınlar, yaşlılar ve yoksullarla kimsesizler görülüp gözetilmeli, hastalar ve halsizlerle ilgilenilmelidir. Muhtaçların ihtiyaçları giderilmeli, çevremizdeki şehit aileleri ziyaret edilerek acıları paylaşılmalıdır.
Dayanışmayı düstûr ve paylaşmayı prensip edinen YOYAV, yıllardır yürüte geldiği vekâleten kurban kesme ve etini dar gelirli ailelerle fakirlere dağıtma hizmeti ile önemli ve örnek bir uygulamada bulunmaktadır. Böylece dar gelirlilere destek olmanın yanında birlikte bayram ederek sosyal saadetin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Bu hayırlı hizmetin geliştirilerek gerçekleştirilmesine vesîle olan hayırsever kardeşlerimizle davetimize icabet ederek bayram sevincini bizimle paylaşan dar gelirli kardeşlerimize teşekkür ediyor, en içten duygu ve dileklerimizle bayramlarını kutlayarak sağlık ve saadette daim olmalarını diliyorum.