Durum Değerlendirme Toplantısı
Yoğun ve yorucu çalışmalara sahne olan 22. Yoksullarla Dayanışma Haftası’nın son etkinliği 18 Aralık 2014 Perşembe günü gerçekleştirilen “Durum Değerlendirme Toplantısı” idi.
Haftanın etkinliklerine katılan kuruluşların başkan ve temsilcilerinin dinlenip yorgunluk gidermelerine imkân sağlamak ve gerçekleştirilen çalışmaları gözden geçirip durum değerlendirmesi yapmak amacıyla Hak-İş Konfederasyonunca Emek Konukevi’nde verilen akşam yemeğinde bir araya gelen dayanışma dostları düşünceleri ile önerilerini içeren bazı açıklamalarda bulundular.
Toplantıda Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Osman Yıldız, Hizmet-İş Sendikası Devlet Sert, YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı Başkanı Gülgen Dural, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, Kırşehirli Dernekler Federasyonu Başkan Yardımcısı Nermin Hendek, Kilis Yardımlaşma Derneği Başkanı M. Yahya Efe, Kardelen Eğitim, Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Şükrü Can, Yurt Ay Der Başkanı Kudret Bulut, Musiad Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kutlu ve YOYAV Onur Kurulu Üyesi N. Yücel Mutlu birer konuşma yaparak haftanın etkinlikleri ile ilgili düşünce ve duygularını dile getirdiler. Hizmet-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Devlet Sert’ten sonra kürsüye gelen YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Hak-İş Konfederasyonumuzun ve Hizmet-İş Sendikamızın saygıdeğer yöneticileri, dost ve kardeş kuruluşların değerli başkan ve temsilcileri, kıymetli konuklar, basınımızın güzîde temsilcileri!
22. Yoksullarla Dayanışma Haftası’nın içerdiği 83 etkinliğin sonuncusu olan “Durum Değerlendirme Toplantısı” ndayız. Besmele ile başlayıp hamdele ile noktaladığımız haftamızın hitamı misk olması temennisi ile sözlerime başlarken, hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyor, sonu iyi olan kullardan olmamızı ve yüce Rabbimizin cümlemize hâtime-i hüsnâ nasip etmesini niyaz ediyorum. Günümüzün dünümüzden güzel, yarınımızın bugünümüzden daha güzel ve sonumuzun en güzel olmasını diliyorum.
Böylesine manalı ve muhtevalı bir toplantıyı tertipleyerek bizleri böyle nezih bir mekânda ağırlayan Hak-İş Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan Beyefendiye ve O’nun değerli çalışma arkadaşlarına gönülden ve samîmî şükranlarımızı sunarak, birlikte yürüttüğümüz dayanışma hareketinin öncülerinden olmada daim olmalarını temenni ediyorum.
Değerli dostlar!
Bir Yoksullarla Dayanışma Haftasının daha sonuna geldik. 44 kuruluşu bir araya getirerek gönül ve güç birliği içinde olmanın mutluluğunu yaşadık. Bir haftaya bir çok etkinlik sığdırmaya çalıştık. Gerçekleştirilen 83 etkinlik ile 2.052.350 dar gelirli kardeşimize yardım elini uzatmanın yanında muhtelif mekânlarda tertiplenen toplantılarda değişik düşüncelerin dile getirilmesine imkân sağladık. Aç ve muhtaç insanları doyurmanın yanında, değişik düzeyden ve farklı kesimlerden kimselere davamızı duyurmanın bahtiyarlığına erdik. Katkısı olan ve emeği geçen tüm kardeşlerime teşekkür ediyor, rıza-i ilahi ile ödüllendirilmelerini diliyorum.
Ancak yılda bir defa böyle bir hafta vesîlesi ile bir araya gelmenin yeterli olmayacağını belirtmek istiyorum. Millet ve memleket menfaatine olan her hayırlı iş ve uğraşta sık sık bir araya gelmemizin, devamlı dirsek temasında bulunarak birbirimizin yanında ve yardımında olmamızın zaruretine inandığımı ifade etmek istiyorum. Bu vesîle ile sevgili Peygamberimiz (S.A.V.)’in konumuza ışık tutan bir hadîs-i şerîfini sizlerle paylaşmak istiyorum. Efendimiz (S.A.V.) bu hadîs-i şerîfinde: “Amellerin en değerlisi, az da olsa devamlı olanıdır.” buyurmaktadır.
Bir işi bir defa büyük çapta yapıp sonra o işten çekilip geri durmaktansa, az da olsa süreklilik arz eden bir tempo ile devam ettirmenin daha hayırlı ve daha güzel olacağına dikkatimizi çeken sevgili Peygamberimiz (S.A.V.)’in uyarısına uymaya özen göstermemizi diliyorum.
Bir gün hiç durmadan yirmi dört saat ibadet edip, ertesi gün ibadetten uzaklaşan kişinin davranışının doğru olmadığını hepimiz biliriz. Belirli bir zamanda bir iş veya uğraşta yoğunlaşıp sair zamanlarda semtine selam vermemenin, beklenen verimi sağlamayacağı da hepimizin malumudur.
Adamın biri Ramazan ayında eline tesbihi almış, başına takkeyi takmış, Ramazan boyunca camiye gidip gelmiş ve teravihleri kaçırmamış. Bayram günü camiden gelince takkeyi ve tesbihi hanımına vererek: “Hanım! Bunları al ve çok iyi sakla. Gelecek sene de lazım olacak.” demiş.
Biz de bu adamın yaptığı gibi sekreterimize not yazdırıp: “Kızım! Ajandana not düş, gelecek sene yine 12 Aralık’ta başlayacak olan Yoksullarla Dayanışma Haftasına katılacağız.” diyerek haftanın hedeflediği çalışmalara bir yıl ara vermemeliyiz. Her geçen gün Hakk’ın rızası doğrultusunda halka hizmet yolunda yeni ve yararlı bir hizmet için koşmanın gayret ve kararlığı içinde olmalıyız.
Haftanın etkinliklerine katılan kuruluşlar arasında bakanlık, belediye, valilik, kaymakamlık, vakıf, oda, sendika, dernek ve benzeri kuruluşlar vardı. Bunların çoğu vakıf idi. Malumunuz olduğu üzere vakıfların temelinde yer alan ilkelerden biri de devamlılıktır. Yani kuruluş gayeleri doğrultusunda ebediyen yaşatılması ve ön görülen hizmetlerin sürdürülmesidir. Bunun içindir ki, atalarımızın Allah rızası için kurdukları vakıflar, tarih boyunca ülke ve insanımızın hizmetinde olmuşlar ve Anadoluyu bir vakıf cenneti hâline getirmişlerdir. Bizim başlattığımız dayanışma hareketinin de hedeflenen hizmetleri geliştirerek gerçekleştirmesi için bizler ve kuruluşlarımız arasındaki birlik ve beraberliğin devam etmesi şarttır. Bu yıl 44’e ulaşan sayımızın gelecekte katlanarak çoğalması ve gerçekleştirilen hizmetlerin daha çok kitleye hitap edecek şekilde yurt sathında yaygın hâle gelmesi temennisi ile sözlerimi noktalarken, katkı ve katılımınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, dostluk ve kardeşliğimizin ömür boyu devam etmesini diliyorum. Saygılarımla.”