DÜŞÜNCE DÜNYAMIZDA ÂKİF’İN YERİ
Milli şairimiz merhum Mehmet Âkif Ersoy ölümünün 75. yıldönümünde YOYAV Kültür Merkezi’nde düzenlenen manalı ve muhtevalı toplantıda rahmet, minnet ve mağfiretle anıldı. 27 Aralık 2011 Salı günü saat 13.30’da düzenlenen toplantıya TBMM Eski Başkanı Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Eski Milletvekillerinden Veli Kaya, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç, İnsani Değerler Derneği Başkanı Mehmet Bozdemir, Anayurt Gazetesi sahibi Naci Alan ve Ankara’daki bazı vakıf, dernek vb. sivil toplum örgütlerinin başkanlarıyla çok sayıda davetli ve Âkif sever katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan toplantıda konuşan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş şunları söyledi:
“Kıymetli konuklar, sevgili Âkif severler, değerli dostlar, basınımızın güzîde temsilcileri!
Düşünce dünyamızın dâhîlerinden ve ma’nevî mimarlarımızın öndegelenlerinden olan merhum Mehmet Âkif Ersoy’un edebiyete göçüşünün 75. yıldönümü dolayısıyla düzenlendiğimiz “Âkif’in Düşünce Dünyamızdaki Yeri” konulu bu anlamlı ve önemli toplantıya teşrif eden siz Âkif severleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Merhuma Mevlâdan rahmet ve mağfiret dileyerek sözlerime başlarken, yüce Allah’tan rûhunun şâd, mekânının cennet ve makamının yüce olmasını niyaz ediyorum.
Mehmet Âkif 75 yıl önce böyle bir 27 Aralık gününde rûhunu Rahmân’a teslim ederek ebediyete göçtü. Erham-ür-râhimîn olan yüce Yaradan’ın rahmetine yürüdü. Ama o ölmekle unutulmadı, gönüllerde yaşatıldı, söz ve şiirleri dillere destan ve düşüncelere gülistan oldu.
Evet, Âkif aramızdan ayrıldı ama hâtırası hâfızamızda, düşünceleri kalbimizde, şiirleri dilimizde ve meşalesi elimizdedir. Onun bu millete verdiği hizmetleri unutmadık, unutmayacağız.
Biz, insanlığa ışık tutan nice büyük insanlar yetiştiren yüce bir milletin evladıyız. Bize hizmet eden ve yurdumuzun kalkınmasına katkıda bulunan büyüklerimizi gönlümüzde yaşatırız. Onları sevgi, saygı, rahmet ve mağfiretle anarız. Bize bıraktıkları bilgi, düşünce, görüş, ilke ve eserleri nesilden nesile intikal ettirerek hâtıralarını yaşatırız.
Bu inanç ve anlayışla yüce milletimizin yetiştirdiği âlim, şair, mütefekkir, müceddid, mücâhid ve edip bir insan olan merhum Mehmet Âkif Ersoy’un ebediyete intikalinin yıldönümü dolayısıyla bugün buradayız. Âkifsiz 75 yıl geçti. Âkif gitti yerini dolduracak biri henüz gelmedi. Ne Atatürk’ün ne de Âkif’in yerini dolduracak biri geldi. Kimdi Âkif?
* Âkif; Aktif, atik, atak, âlim, ârif, âbid, âdil, akıllı ve âlîcenap bir insandı.
* Düşünen, düşündüren ve doğruları dilegetiren duyarlı bir insandı.
* Ülküsü islam, kılavuzu Kur’an, rotası ilim ve irfan olan inançlı ve bilinçli bir insandı.
* Yurdunu yücelten, yutttaşını yüreklendiren ve yönlendiren yüce ruhlu bir insandı.
* Şiirlerinde iman, Kur’an ve vatan sevgisini terennüm eden şuurlu bir şairdi.
* Sözlerini şiir kalıplarına sokmada zorlanan sıradan şairlerden değil, sözlerini köşe taşı gibi yerli yerine oturtan ve ustalıkla kullanan, çağındaki şairler arasında ağırlığı olan sanatkâr bir şairdi.
* Hayatını halkına hizmete adayan büyük bir dava adamıydı.
* Söz ve şiirleriyle mütedeyyin, müteyakkız, mütefekkir, müteşebbis ve mütesanit bir toplum oluşturmayı hedefliyordu.
Her sözü bir hikmeti ve her şiiri bir hakikati dilegetiren Mehmet Âkif’in eserlerini dikkatle ve dirayetle okuyan herkesin kabulleneceği bir gerçek vardır ki o da Âkif’in söz ve şiirlerinin büyük çoğunluğunun ayet ve hadislerden esinlenerek söylenmiş ve yazılmış olduğudur.
İstiklâl Marşı’nın 90. yılı olan bu yıl, aynı zamanda Âkif yılı idi. Peki, Âkif yılında Mehmet Âkif ne kadar anıldı? Bu yıl da Âkif için ne yapıldı? Kaç kişi yeni doğan çocuğuna Mehmet Âkif adını verdi? Kaç kişi Âkif’le ilgili yeni bir yazıyı kaleme aldı? Kaç yerde Âkif’le ilgili aydınlatıcı toplantı yapıldı?
Türk Telekom tarafından hazırlanıp önce Ankara’daki Resim Heykel Müzesi’nde sonra İstanbul’daki Ali Emiri Kültür Merkezi’nde düzenlenen serginin dışında dişe dokunur görsel bir etkinlik olmadı. Ne yazık ki, ülke genelinde Noel Baba’dan söz edildiği kadar dahi Mehmet Âkif’ten söz edilmedi.
Âkif yılını çok iyi değerlendirdiğimizi ve dolu dolu geçirdiğimizi söyleyemeyiz. Dolayısıyla başarılı olduk ve sınıfı geçtik diyemeyiz. Zira yıl içinde yapılanlar, yapılması gerekenlerin yanında yok denecek kadar azdır.
Milletçe Âkif’e çok şey borçluyuz. Ancak üzülerek ifade edelim ki devlet-millet olarak O’nu layık olduğu yere oturtamadık. Eserlerini anlatmada ve fikirlerini yaymada yeterli hassasiyeti gösteremedik. Goothe hakkında yazılan eserler 20 bini aşarken, Âkif’le ilgili yayınların sayısının onun onda biri kadar olmamasından dolayı üzüntü duymaktayız.
Dr. Ateş’ten sonra Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, TBMM Eski Başkanı Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Emekli Müsteşar Yardımcısı N. Yücel Mutlu ve İnsanî Değerler Derneği Başkanı Mehmet Bozdemir birer konuşma yaparak önemli açıklamalarda bulundular. Kilis Yardımlaşma Derneği Başkanı M. Yahya Efe ile Araştırmacı-Yazar ve Şair Abdullah Satoğlu Safahat’tan şiirler okudular.
Âkif’e ithafen okutulan hatm-i şerifin duası yapılarak ruhuna bağışlanmasından sonra sunulan ikramın alınmasıyla noktalanan tören, çok sayıda gazete muhabiri ile TGRT Haber, CNN, Samanyolu, Kanaltürk, Show ve TV8 tarafından izlenerek kamuoyuna yansıtıldı.