Hadîs-i Şerîflerden İkili İnciler
Üç ayların ikincisi olan Şa’bân-ı şerîfin ikinci yarısının ikinci gününde düzenlenen 20. Kur’ânî Birliktelik ve Dua Günü programı 16 Şa’bân 1439 H. tarihine tevâfuk eden 2 Mayıs 2018 Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Kur’ân-ı Kerîm tilâveti, okunan 54 hatm-i şerif, 1009 Yâsîn-i şerif, 82 bin 820 İhlâs-ı şerif, 43 bin 700 Fâtiha-i şerife, 860 Mülk Suresi, 723 Nebe’ Suresi, 553 Fetih Suresi, 5713 Ayet’el Kürsî, 1 milyon 889 bin Kelime-i Tevhid, 950 bin 600 salevât-ı şerifenin duasının yapıldığı programa 104 davetli katıldı.
YOYAV Kurs Öğretmenlerinden Ayşe Doyuk’un sunumuyla başlatılıp, dinleyenleri duygulandıran Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyle sürdürülen programın, sohbet bölümünde önemli açıklamalarda bulunan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, sevgi ve saygıyla selamladığı konuklarına hitap ettiği konuşmasında, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in iki maddeli hadîs-i şerîflerinden “İkili İnciler” diye nitelendirdiği bazı hadîs-i şerîflerin içerik ve incelikleriyle yüceliklerine dikkat çekerek dinleyicileri duygulandıran değerlendirmelerde bulundu. Dr. Ateş, dikkatle dinlenen konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
“Kur’ânî Birliktelik ve Dua Günü programlarımızın müdâvimi olan muhterem misafirlerimiz!
İki gün önce Berat Kandilini idrâk ve ihyâ edip, Şa’bân-ı şerîfin ikinci yarısının ikinci gününde tertiplenen bu toplantıya teşrif ederek, gördüğüm bu görkemli tabloyu teşkil eden güzîde heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, Recep ayında tohumunu atıp, Şa’bân ayında sulayıp yeşertmekte olduğunuz hayır, hasenât ve sâlih amel ekininin ürününü Ramazan ayında hasat etmeniz ve elde etmeyi dilediğiniz hâsılâtı sağlayıp, bayram etmeniz temennisiyle sözlerime başlarken, açıklamaya çalışacağım iki maddeli hadîs-i şerîfleri kulağınıza küpe edinmenizi tavsiye ediyorum.
Kıymetli konuklar!
Beynimizi besleyeceğimiz ve gönlümüzü hislendireceğimiz en güzel, en doğru ve en doyurucu kaynak Kur’ân-ı Kerîm ve O’nun açıklaması mahiyetinde olan hadîs-i şerîflerdir. Dolayısıyla dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, Kur’ân-ı Kerîm ile hadîs-i şerîflere sımsıkı sarılmalı, aslâ onlardan ayrılmamalı, canlarını verseler de onlardan bir harf vermemenin gayret ve kararlılığı içinde olmalıdırlar.
Böyle bir duruşun, ayakta kalmalarını ve rızâ-i Rahmân-ı kazanmalarını sağlayacak yegâne yaklaşım olduğunu unutmamalıdırlar. Sünnete sarılma ve sahip çıkmada samîmî ve sebatkâr tavır takınıp, batılı müsteşriklerle onların borusunu öttürmeye çalışan sahtekârların saldırılarını savmada etkili güç olmalıdırlar.
Biz, bu inanç ve anlayışla çorbada tuzumuz olması temennisiyle yürüte geldiğimiz mütevazı çalışmalarla hadîse hürmeti arttırmaya ve halkımızı hayırlı hizmetlere teşvik etmeye yönelik bilgilerle donatmayı hedeflemekteyiz.
Gayret bizden, muvaffakiyet yüce Allah’tan, davamıza destek de duyarlı ve dirâyetli dostlarımızdandır.
Malumunuz olduğu üzere bizim önde gelen ilkelerimizden biri, bilgiyle beyin bilemek ve ilgiyle iyilik dilemektir. Bu ilke istikametinde davranışlarımızı dizayn ederek ayet ve hadîslerin ışığında mensuplarımızla dostlarımızı millî ve manevî konularda bilgilendirmeye özen göstermekteyiz. Dile getirdiğimiz her konuda Kur’ân-ı Kerîm ile hadîs-i şerîflerden esinlenmeyi esas almakta, Hz. Peygamber (s.a.v.)’in tavsiye, telkin ve uyarılarına uymayı prensip edinmekteyiz.
Bu inanç ve anlayışla yıllardır yürüte geldiğimiz fikrî faaliyetlerimizden biri olan “Sorun Söyleyelim” sohbet toplantılarımızın Mayıs ayı halkasında, derlediğimiz iki maddeli hadîs-i şerîflerden bir kaçını sizlerle paylaşarak bilgi dağarcığınıza yenilerini eklemeye çalışacağız.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in ümmetini iyiye, doğruya ve güzele yönlendirip, Yaradan’a yaklaşmalarına vesîle olacak tavsiye ve telkinlerini içeren ikili incilerden bir kaçı şöyledir:
1-“Lisana hafif, mîzânda ağır ve Rahmân’a sevimli olan iki kelime: 1- Sübhânallâhi ve bi hamdihî, 2- Sübhânallâhi’l-azîm.”
2-“İki göze Cehennem ateşi dokunmaz: 1- Allah korkusundan ağlayan göz, 2- Allah yolunda nöbet tutan göz.”
3-“İki nimet vardır ki, insanların çoğu ondan gâfildirler: 1- Sağlık, 2- Boş vakit.”
4-“Bıraktığım iki şeye uyan, hidâyete erer, uymayan sapıtır: 1- Allah’ın Kitabı, 2- Benim Sünnetim.” (İ. Hibbân)
5-“Oruçlu için iki sevinç vardır: 1- İftar edince, 2- Ahirette, Allah mükâfatını verdiği zaman.” (Buhârî)
6-“Ümmetim için şu iki şeyden korkuyorum: 1- Bolluk ve rahat içinde iken, şehvetlerine uymalarından, 2- Namazı ve Kur’ân’ı terk etmelerinden.” (Taberânî)
7-“Âhir zamanda, şiddetli belaya maruz kalınır. Ancak şu iki sınıf kurtulur: 1- Allah’ın dini için, dili ile ve kalbi ile mücadele eden, 2- Dinini anlayıp tasdik eden.” (Ebu Nuaym)
8-“Şu iki şeyini koruyan mümin, Cennete girer: 1- İki çene arasını, 2- İki bacak arasını.” (İ. Ahmed)
9-“Şu iki sınıfa şefaat etmem: 1- Zâlim sultana, 2- Dinde ifrâta kaçanlara (aşırı gidenlere).” (Taberânî)
10-“Şu iki sınıf sâlih olursa, ümmetim sâlih olur: 1- İdareciler, 2- Âlimler.” (Ebu Nuaym)
11-“Yaşlının gönlü şu iki şeye gençtir: 1- Uzun yaşama isteği, 2- Mal sevgisi.” (Abdülgani bin Sa’d)
12-“Şu iki kişiye gıpta edilir: 1- İlmi ile amel edene, 2- Malını, Allah yolunda harcayana.” (Buhârî)
13-“Şu iki şeyden daha iyisi yoktur: 1- Allah'a iman, 2- Onun kullarına iyilik etmek.” (İ. Askalânî)
14-“Şu iki şeyden de, daha kötüsü yoktur: 1- Şirk, 2- İnsanlara kötülük etmek.” (İ. Askalânî)
15-“Şu iki dua reddedilmez: 1- Ezan okunurken, 2- Savaş kızışınca.” (Ebu Dâvûd)
16-“Hak Teâlâ buyurur: İki korku ile iki güvenmek bir araya gelmez: 1- Dünyada benden korkmayan, kıyamette korkar, 2- Dünyada benden korkan, kıyamette, korkulardan emîn olur.” (İ. Ahmed)
17-“Allah’ın sevdiği iki haslet: 1- Cömertlik, 2- Maddî ve manevî fedakârlık.” (Beyhakî)
18-“Allah’ın nefret ettiği iki haslet: 1- Cimrilik, 2- Kötü ahlak.” (Beyhakî)
19-“Borç iki kısımdır: 1- Ödemek niyeti ile borçlanıp da, ödeyemeden ölenin kefiliyim, 2- Ödememek niyeti ile borçlanıp da, borcunu ödemeden ölenin, sevapları alınıp, alacaklısına verilir.” (Taberânî)
20-“Duanın kabul olması için iki şey gerekir: 1- İhlâs, 2- Helal lokma.” (Tergib-üs-salât)
21-“Şu iki şeyden biri cennete, öteki cehenneme girmeyi gerektirir: 1- Şirk üzere ölmeyen (Müslüman olarak ölen) Cennete girer, 2- Şirk üzere (kâfir olarak) ölen Cehenneme girer.” (Müslim)
22-“Şu iki kimse, Allah’tan çok uzakta olur: 1- İdarecilerle düşüp kalkarak, onların zulme ait sözlerini tasdik eden, 2- Çocuklarını eşit tutmayıp, yetimin hakkı konusunda Allah’tan korkmayan.” (İ. Asâkir)
23-“Şu iki zayıf hakkında Allah’tan korkun: 1- Dul kadın, 2- Yetim.” (Beyhakî)
24-“Dininizi şu iki hasletle süsleyin: 1- Cömertlik, 2- Güzel ahlak.” (Taberânî)
25-“Akrabaya sadaka vermenin iki sevabı vardır: 1- Sadaka sevabı, 2- Sıla-i rahim sevabı.” (Tirmizî)
26-“Âlim iki türlüdür: 1- İlmi ile Allah’ın rızasını arayan, ilmi paraya değişmeyen, 2- İlmi ile dünyalık arayan. Böyle âlime, kıyamette ateşten gömlek giydirilir.” (Deylemî)
27-“Kırk gün yatsı ve sabah namazını, cemaatle kılana, iki berat verilir: 1- Cehennemden kurtuluş beratı. 2- Münâfıklıktan kurtuluş beratı.” (Hatib)
28-“Allah katında yükselmek için, şu iki şeyi yap: 1- Sana karşı câhillik yapana, hilm (yumuşaklık]) ile karşılık ver, 2- Sana vermeyene, ihsânda bulun.” (İ. Adiy)
29-“Şu iki damladan ve iki adımdan daha sevimli hiçbir şey yoktur: 1- İki damla, Allah korkusundan akıtılan gözyaşı ile Allah yolunda akıtılan kan. 2- İki adım, cihâd (dini yaymak) için atılan adım ile bir farzı yerine getirmek için atılan adım.” (Tirmizî)
Bu hadîs-i şeriflerin açıklamasından sonra yapılan duanın sevabı Peygamberler, hak dostu veliler, şehidler, din ve devlet büyükleriyle toplantıya katılanların yakınlarından ebediyete intikal edenlerle YOYAV’lılardan vefat edenlerin ruhlarına armağan edildi.
Toplantı sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.