HÜRRİYET MÜCADELESİNDE 23 NİSAN
Ulusal egemenliğe giden yolun mihenk taşlarından biri olan 23 Nisan 1920 günü, ulusal egemenliğin önemine binaen bayram olarak ilan edilmiş ve bu bayram yine ulusal egemenlik kadar önemli bir varlık olan çocuklarımıza armağan edilmiştir.
23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olarak kutlanması Atatürk’ün himayesinde 23 Nisan 1927’de başlamış olup, günümüzde "23 Nisan", sadece Türk çocuklarının bayramı olmaktan çıkarılmış, bu bayram dolayısıyla dünyanın birçok ülkesinden çocuklar davet edilerek resmen olmasa da dünya çocuklarının da önemli bir günü haline gelmiştir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla YOYAV, 23 Nisan 2013 Salı günü saat 13.30’da YOYAV Kültür Merkezi’nde bir kutlama programı gerçekleştirdi. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan programda günün anlam ve önemini dile getiren bir konuşma yapan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş özetle şunları söyledi:
“Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı’nda başta Çanakkale olmak üzere birçok cephede büyük başarılar göstermiş olmasına rağmen, aynı safta yer aldığı diğer devletler başarısız olunca yenilmiş sayılarak, Mondros Ateşkes Antlaşması ile bütün vatan toprakları işgal ve istilaya uğramıştır.
Atalarımız fethettikleri yerlerdeki halkın gönlünü kazanmak için büyük gayret gösterdikleri gibi savaş esnasında bile yaşlılara, kadınlara ve çocuklara dokunmamışlar, işgalciler ise işgal ettikleri yerlerdeki halka hiçbir ayrım yapmadan zulüm ve işkence yapmaya başlamışlar, vatan topraklarının her tarafından feryatlar yükselmiş, çaresiz insanların çığlıkları gök kubbeyi çınlatmıştır.
Asırlar boyu hür yaşamış milletimiz, bu zor dönemi de atlatmayı başarmak için 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Atatürk’e bütün imkânlarını seferber ederek destek vermiş, sonunda da istilacıların son kalıntılarını 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’de denize dökerek hürriyetini tekrar elde etmiştir.
Bu hürriyet mücadelesinde 23 Nisan’ın özel bir yeri ve önemi vardır.
23 Nisan 1920 tarihi, vatan topraklarının kurtuluş mücadelesini yönetecek olan kadroların Ankara’da TBMM çatısı altında toplandıkları ilk gün olması dolayısıyla Türk tarihinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Bu önemli gün, yine hepimizin yanında özel ve önemli bir yeri olan çocuklara bayram olarak armağan edilerek, çok daha anlamlı bir hale getirilmiştir.
Bu anlamlı günün ve bu anlamlı günün armağan edildiği çocuklarımızın kıymetini bilelim ve vatan topraklarını korumak için o gün nasıl mücadele verdi isek, bugün de çocuklarımızın günümüzün kötü alışkanlıklarının esaretine düşmemeleri için mücadele edelim.”
Dr. Ateş’ten sonra kürsüye gelen YOYAV Onur Kurulu Üyesi Yücel Mutlu ile Mütevelli Heyet Üyesi ve Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı M. Yahya Efe duygu ve düşüncelerini dilegetiren birer konuşma yaptılar. Şair Faruk Oray da ilerlemiş yaşına rağmen kendi yazdığı şiirlerden bir demek okuyarak, törene renk kattı.