İlim ve Hikmette Muallim Rif’at
YOYAV, ülkemizin yetiştirdiği değerli din ve dil bilginlerinden olan merhum Muallim Rif’at’ı belirli aralıklarla anarak, değişik yönlerini dile getirmeye özen göstermektedir. Daha önce ölüm yıldönümleri dolayısıyla 2006, 2009 ve 2013 yıllarında üç defa anarak ruhuna rahmet dileğinde bulunmuştu. Bu yıl da, ölümünün 63. yıldönümü dolayısıyla 22 Şubat 2016 Pazartesi günü, Muallim Rif’at muhibbi olan vefakâr dostlarının katılımıyla düzenlediği dördüncü anma toplantısında “İlim ve Hikmette Muallim Rif’at” konulu bir panel gerçekleştirdi.
Salonu dolduran davetlilerin gösterdikleri ilgi ve ihtimâmın ihtişâmı içinde saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan panel, Kur’ân-ı Kerîm tilâveti ile devam etti.
Anma programı ve panel dolayısıyla YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’e Başbakan Eski Yardımcılarından Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, Kilis Milletvekili M. Hilmi Dülger ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından gönderilen başarı ve iyi dilek mesajlarının okunmasından sonra panele geçildi.
YOYAV Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma programı ile panele bazı siyasî, idarî, ilmî ve fikrî simaların yanında 75 davetli katıldı. Bunların arasında Milli Eğitim Eski Bakanı Hasan Celal Güzel, Gaziantep Eski Senatörü Selahattin Çolakoğlu, 21-22. Dönem Osmaniye Milletvekili Şükrü Ünal, A.Ü. İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Nesimi Yazıcı, G.Ü. Eğitim Fakültesi Emekli Dekanı Prof. Dr. Hikmet Celkan, Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Birinci, MEB Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel ve Özlük İşleri Eski Genel Müdürü Sıtkı Dalkılıç, ÖZEV Mütevelli Heyet Başkanı Saime Toptan, MEB Müşaviri ve Müteşebbis Gelişim Vakfı Başkanı Nurettin Konaklı, Kilis Kültür Derneği Başkanı Ali Yapıcıoğlu, Türk Tarih Kurumu Uzmanı Yusuf Turan Günaydın, VGM Eski Kültür ve Tescil Dairesi Başkanı Sadi Bayram, DİB Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Redaktörü Mesut Özünlü, YOYAV Kurucu Üyelerinden A. Sevgi Çakmak, Yönetim Kurulu Üyelerinden Nurçin Sayan, Mütevelli Heyet Üyelerinden Utku Serkant, Ökkeş Dağlıoğlu, Onur Kurulu Üyelerinden Yücel Mutlu, TDV Kurucu Üyelerinden Ahmet Uzunoğlu, Karabüklüler Vakfı Başkanı Niyazi Güneş, Merkez Bankası Krediler Müdürlüğünden Emekli Adnan Şahin, Ankara’da ikamet eden Kilislilerden Mustafa Çetinalp, Mehmet Yalvaç, Sait Ulutaş, Uğur Sarıca, Nazif Uygur da vardı.
Muallim Rif’at’ın hayatı, hizmetleri, eserleri, şiirleri ve düşünceleri ile Türk Dili ve Edebiyatına katkıları hakkında değerli düşüncelerin dile getirildiği toplantıda biri paneli açış konuşması, biri panel yöneticisinin konuşması, üçü de bildiri olmak üzere beş konuşmanın yapıldığı programda duygulu dakikalar yaşandı.
YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’in yaptığı paneli açış konuşması ile, Milli Eğitim Eski Bakanı Hasan Celal Güzel’in yönettiği panelde sırasıyla Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Emekli Dekanı Prof. Dr. Hikmet Celkan “Muallim Rif’at’ın Türk Maarifi ve Sosyolojisine Hizmetleri”, Türk Tarih Kurumu Uzmanı Yusuf Turan Günaydın “Kilisli Muallim Rif’at’ın Şeyhülislam İbn-i Kemal’in Nigâristan Adlı Eserinin Tercümesi” ve YOYAV Onur Kurulu Üyesi N. Yücel Mutlu “Muallim Rif’at’ın Kaleminden Dîvân-ı Lügâti’t Türk’ün Ortaya Çıkarılması ve Kültürümüze Kazandırılması” konulu birer bildiri sundular.
YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş yaptığı paneli açış konuşmasında şunları söyledi:
“Saygıdeğer konuklar!
Davetimize icâbet ederek toplantımıza teşrif etmeniz ve hayatını Hakk’ın rızası doğrultusunda halka hizmetle geçirip, rahmet-i Rahmân’a göçen bir büyüğümüzü minnet ve mağfiretle yâd etmek üzere bizimle birlikte olma inceliğini göstermenizden dolayı yüce heyetinize şükranlarımızı sunuyor ve hepinizden Allah razı olsun diyorum.
Malumunuz olduğu üzere çoğu insan, bir hafta önce ölmüştür, bir ay sonra da unutulmaya mahkûm olmuştur ama Muallim Rif’at ve O’nun gibiler fikirleriyle, eserleriyle, yaptıkları hizmetlerle milletimizin gönlünde taht kurmuşlar ve varlıklarını kıyamete kadar inşallah devam ettireceklerdir.
Henüz her yönüyle bilinmeyen ve her geçen gün bir eseri ya da çalışması ortaya çıkarılan Muallim Rif’at’ın ne kadar velûd ve verimli bir insan olduğunun bâriz delillerinden biridir. Bugünkü panelimizde bildiri sunacak konuşmacılarımızdan biri olan sayın Yusuf Turan Günaydın, O’nun bu güne kadar duyulmayan bir çalışmasını anlatacaktır.
Muallim Rif’at’ı anlatmaya saatler yetmez, sözler kifâyet etmez. Ama O’nun değerli bir düşünür, dirâyetli bir yazar, dikkatli bir çevirmen, muttakî bir mümin, şuurlu bir şair ve edepli bir edîp olduğunu söylemek, sanırım hakkında bir fikir verir. Muallim Rif’at’ı tam olarak tanımak için, eserleriyle şiirlerinin tamamını okumak lazım. Zira O’nun referansı, sözleri ve şiirleriyle geride bıraktığı eserleridir. Bir düşünür: “Eserlerimiz bizleri gösterir.” der. Muallim Rif’at’ın eserleri de O’nun dehâ, dirâyet ve duyarlılığı ile düşünce düzeyini gösterir.
Ömrünü ilme, irfana adayan Muallim Rif’at, düşüncesi, dirâyeti, davranışları ve eserleriyle kültür ve medeniyetimize kıymetli katkılarda bulundu. Yarım asrı aşan bir süre içinde yılmadan, yorulmadan okuyup yazarak telif ve tercüme ettiği yüzden fazla eserle insanımıza ışık tutan Muallim Rif’at, Kilis’in adını yurt çapında duyurdu, okuyucularını da ilim ve fikre doyurdu.
Muallim Rif’at’ı biz ansak da anmasak da tarih O’nun yerini belirlemiş, büyük insanlar arasına adını altın harflerle yazmıştır. Bize düşen; O’nu tanımak, yolunda ve izinde olmak, O’nun gibi çaba sarf etmek, çalışmak, gençlerimize, çocuklarımıza O’nu layık-ı vechiyle tanıtmaktır.
Adının başına Muallimlik ünvanıyla memleketinin adını koyarak anılan ender insanlardan olan bu büyük bilgin, düşünür ve eğitimciyi saygıyla anıyor, O’nun vefâkâr dostları olan siz kıymetli konuklarımızı hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.”
Panelin hitamında merhum Muallim Rif’at’a ithafen okutulan hatm-i şerîflerin duası yapılarak, sevabı ruhuna armağan edildi ve konuşmacılara YOYAV’ın şükran belgesi ile iyilik madalyası takdim edildi.
Program davetlilere sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.