KADIN VE KARİYER
Yıllardır yürüte geldiği birbirinden güzel hayrî, sosyal ve kültürel faaliyetlerle toplumun takdirini toplayan ve herkes için hayatî ehemmiyet arz eden önemli konuları gündeme getirerek aydınlatıcı açıklamalarda bulunan YOYAV, dünya kadınlar günü dolayısıyla da örnek çalışmalarda bulunmaktadır. Bu çerçevede önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kadınların kalkınmadaki katkı ve katılımına dikkat çekerek “Kadın ve Kariyer” konulu bir seminer düzenledi. 7 Mart 2009 Cumartesi günü YOYAV Kültür Merkezi’nde saat 10.30’da gerçekleştirilen seminer, başkentli hanımlar tarafından yoğun ilgi gördü. Sabahın erken saatlerinde salonu dolduran davetliler arasında bazı üst düzey bürokratlarla akademisyenler ve sivil toplum örgütü yöneticileri de vardı.
Seminer dolayısıyla YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’e TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milli Eğitim Bakanı Doç.Dr. Hüseyin Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. M. Hilmi Güler, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin birer başarı ve iyi dilek mesajı gönderdiler.
Saygıduruşu ve İstiklal Marşından sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aşağıdaki mesajları okunarak salondakiler tarafından coşkuyla alkışlandı.
Sayın Dr. İbrahim Ateş
YOYAV Genel Başkanı
Dünya kadın günü nedeniyle düzenlediğiniz kadın ve kariyer konulu seminere nazik davetiniz için teşekkür ederim. Kurtuluş Savaşında gösterdiği üstün cesaret vatan sevgisi azim ve fedakarlıklarıyla dünya milletlerine örnek olan kadınlarımız bugünde toplumsal yaşamda üstlendiği görevler ve kazandığı başarılarla milletimizin gurur kaynağıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde pek çok gelişmiş ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını kazanan Türk kadını bugün toplumsal alanın tümünde söz ve hak sahibidir. Bu vesileyle dünya çapında eşitlik, özgürlük daha iyi yaşa yolundaki kadın mücadelesinin simgesi haline gelmiş olan dünya kadınlar gününü kutluyor bu anlamlı günde tüm kadınlara başarı, mutluluk ve sağlık diliyorum.
Köksal Toptan
TBMM Başkanı
Sayın Dr. İbrahim Ateş
YOYAV Genel Başkanı
Kadın ve Kariyer seminerine nazik davetiniz için teşekkür eder, tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutlarım.
Bugün ülkemizde üretimin her alanındaki vazgeçilmez konumları yanında meslek sahibi kadınlarımızın da değişik sektörlerde statü sahibi olarak temsil edildiğini görmek bizleri mutlu etmektedir. Bu düşüncelerle çeşitli görüşleri ve yorumlarıyla seminere derinlik kazandıran değerli katılımcılara çalışmalarında başarılar diler, düzenlenen seminerin verimli geçmesi temennisiyle sevgi ve selamlarımı sunarım.
Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan
İki oturumdan oluşan seminerde altı bildiri sunuldu. Psikolog İlkim Öz Tan’ın yönettiği birinci oturumda Yargıtay Emekli Tetkik Hakimi Saime Toptan “Kadın, Kariyer ve Yakın Çevremiz”, Dış Ticaret Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Ülker Güzel “Kadın, Ahlak ve Fazilet”, A.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lügen Cengiz “Türk Kadınının Vatan Savunmasında ve Kalkınmasındaki Yeri” konulu birer bildiri sundular. Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Eski Başkanı Prof.Dr. Taciser Onuk’un yönettiği ikinci oturumda da S.Ü. Fizik Ana Bilim Dalı Başkanlığından Emekli Prof.Dr. Gürcan Yülek “Yüksek Tahsilli Kadınlar İçin Akademik Kariyer Yapmak Doğru Bir Seçimdir”, A.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hanım Halilova “Türk Dünyasındaki Kariyerli Kadınlar” ve Başbakanlık Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü Uzmanı Güler Özdoğan “Türkiye’de Kadınların İşgücüne ve İstihdama Katılımları” konulu birer bildiri sundular.
Semineri açış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, yüreklendirici ve yönlendirici konuşmasında şunları söyledi:
“Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımızın muhterem eşleri, sayın müsteşar yardımcım, saygıdeğer akademisyenler, kıymetli konuklar, basınımızın değerli temsilcileri!
Yurdumuzda ve dünyamızda coşkuyla kutlanan dünya kadınlar günü dolayısıyla her yıl kadınlarla ilgili önemli bir konuyu gündeme getirerek bir panel veya seminer düzenlemeyi güzel bir gelenek hâline getiren Vakfımızın tertiplediği “Kadın ve Kariyer” seminerini şereflendiren güzide heyetinizi en içten ve samîmî duygularımızla selamlıyor, bu anlamlı günde bizimle birlikte olma nezaketini gösteren siz saygıdeğer konuklarımıza takdir ve teşekkürlerimizi arz ederek, hoş geldiniz diyorum.
Yaşadığımız her anı Hakkın rızasına yönelik hayırlı iş ve uğraşlarla değerlendirmemiz dileğiyle sözlerime başlarken, yarın kutlanacak olan kadınlar gününün iyilik ve güzellikler getirmesi niyazıyla, başta sizler olmak üzere yurdumuzdaki ve dünyamızdaki tüm kadınların bu anlamlı gününü gönülden kutluyor, herkes için huzura, mutluluğa, başarıya, barışa ve hayırlı hizmetlerde yarışa vesîle olmasını temenni ediyorum.
Kıymetli konuklar!
Herkes gibi alfabe harflerini ben de çok severim. Ama onların arasında daha çok sevdiğim ve hayran olduğum harflerden biri de (k) harfidir. Her şeyden önce Kutsal Kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in ilk harfi (k) dır. Eğitim ve öğretim de önemli unsurlardan biri olan kalemin ilk harfi de (k) dır. Ayrıca öğrenmek için olmazsa olmaz niteliğindeki kırâetin yani okumanın ilk harfi de (k) dır.
Diğer taraftan kadın için de erkek için de başarılı olmada zaruret arz eden önemli özelliklerden olan kariyer, karakter, kalite, karizma, katkı ve katılım gibi hal ve hasletlerin baş harfleri de (k) dır.
Bütün bunların dışında kariyer, kalkınma ve kaliteyi yakalamada büyük önem arz eder. Kariyer, yapılan işe kıymet ve kıvam kazandırır. Kalkınma kariyerle başlar, katılımla gelişir ve kalite ile devam eder. Kalkınma ve kalkındırmayı dileyenler de kariyer ve kaliteye dikkat ederler. Bunun için biz, bu yıl dünya kadınlar günü dolayısıyla düzenlediğimiz seminerin konusunu “Kadın ve Kariyer” olarak belirleyerek bu husustaki dikkat ve hassasiyetimizi ortaya koymak istedik. Çünkü biz, kadının en büyük düşmanının eğitimsizlik olduğuna inanıyoruz. Bunun için de yıllardır yürüte geldiğimiz eğitim çalışmalarında kadınların eğitimine ayrı bir özen gösteriyoruz. Eğitimsiz kadınların her türlü şiddetin karşısında susmak zorunda kaldıklarını biliyor, bu bilinçle kadın sorunlarının çözümü için herkesi eğitim seferberliğine davet ediyoruz. Dolayısıyla her zaman ve her yerde haykırarak şunu söylüyoruz:
“Kadın, anadır, ninedir, eştir.
Kadın, kaledir, kızdır, kardeştir.
Kariyer, kadına güçtür, kıvançtır.
Ona engel olan bağnaz, kıskançtır.” diyoruz.
Sevgili kardeşlerim!
Beni ciddi ciddi düşündüren ve derinden üzen tablolardan biri de ülkemizde kasiyer kadınların, kariyerli kadınlardan daha çok göze çarpmasıdır. Yanlış anlaşılmasın, kasiyer olarak çalışmayı tenkit etmek istemiyorum. Çalışan tüm kardeşlerimiz gibi onları da takdir ediyorum. Evet kasiyer olmak güzel bir iştir ama kariyer edinip daha önemli işler ifa ederek ülke kalkınmasına katkıda bulunmak daha faydalı olacaktır. Tabii kasiyer olup ticarî tahsilâtı sağlamada görev almak çok iyidir. Ancak ben, ilmi alışverişlerde bulunmanın daha iyi olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla Türk kadınına kariyerli olmanın kasiyer olmaktan daha çok yakışacağını düşünüyorum.
Değerli dostlar!
Hedefimiz her zaman en iyiyi, en doğruyu ve en güzeli yakalamak olmalıdır. Bu hedefi göz önünde bulundurarak ülke genelindeki kariyerli kadınların sayısını, toplam sayılarına oranla az buluyorum. Hamdolsun ülkemizde son yıllarda kariyerli kadınların sayısında belirgin bir artış görülmektedir ama kanaatimce henüz arzulanan seviyeye gelmemiştir.
Biz, okumayı ibadet sayan bir dinin mensubu ve: “İlim öğrenmek her erkek ve kadın müslümana farzdır.” diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Bu gerçeği aslâ unutmamalıyız. Bu hususta bizleri uyaran milli şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’un şu mısraına sürekli kulak asmalıyız:
“O îman farz-ı kat’idir diyor tahsil-i irfanın
Ne cahil kavmiyiz biz müslümanlar şimdi dünyanın.”
Câhil kalmamalı, ilmî ilerlemeyi ilke edinmeliyiz. Dünyayı dileyen ilme sarılmalı, ahireti isteyen ilme sarılmalı, her ikisini isteyen yine ilme sarılmalıdır.
Türk toplumu olarak, ülkemizde okur-yazar olmayan bir birey bırakmayıp, kadını ve erkeğiyle bilgili bir toplum hâline gelmeyi hedeflemeliyiz. Onun da ötesinde kariyer sahibi kadınlarımızın sayısını en azından ikiye katlamaya, dünya çapında çağ atlamaya yönelmeli ve bu konuda bağnazları çatlatacak çalışmalarda bulunmalıyız.
Bu inanç ve anlayışla sözlerimi noktalarken, fevkalade faydalı düşüncelerin dile getirileceğine inandığım bu semineri gerçekleştirmemize katkıda bulunan kıymetli konuşmacılarımızla salonumuzu şereflendiren siz muhterem misafirlerimize takdir ve teşekkürlerimizi arz ederek yüce heyetinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.”
Seminerin hitamında konuşmacılara birer plaket ve tüm davetlilere birer karanfil takdim edildi. Sunulan ikramın alınmasıyla noktalanan programa katılan davetliler bir YOYAV etkinliğinde daha bulunmanın haz ve huzuru içinde salondan ayrıldılar.