TOPLU KALKINMANIN TEMEL KOŞULLARI SEMİNERİ
12-18 Aralık 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi kararlaştırılan “18. Yoksullarla Dayanışma Haftası” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen kültürel faaliyetlerden biri de “Toplu Kalkınmanın Temel Koşulları” semineri idi. 13 Aralık 2010 Pazartesi günü YOYAV Kültür Merkezi’nde 10.00-13.00 saatleri arasında gerçekleştirilen bu seminerde sunulan bildirilerle yapılan konuşmalarda değerli düşünceler dilegetirildi.
İki oturumdan oluşan seminerin 1. Oturumunu Emekli Müsteşar ve Vakıflar Eski Genel Müdürü Mustafa Keten, 2. Oturumunu da Manisa Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi yönetti.
Seminerin açış ve kapanış konuşmalarıyla oturum başkanlarının konuşmalarının dışında 1 ve 2. oturumda birbirinden güzel altı bildiri sunuldu.
Seminerin açış konuşmasını yapan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, amaç ve içeriğini özetleyen şu cümlelere yer verdi:
“Sayın oturum başkanları, saygıdeğer konuşmacılar, kıymetli konuklar, değerli dostlar, basınımızın güzîde temsilcileri!
18. Yoksullarla Dayanışma Haftası’nın ikinci gününde gerçekleştirilen “Toplu Kalkınmanın Temel Koşulları” konulu seminere katılan seçkin heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, şerefli varlığınızla onurlandırdığınız seminerimizden, kıymetli katkı ve katılımınızla hedeflenen sonucu sağlayacağımız ümidiyle hepinize hürmet ve muhabbetlerimizi arzederek hoşgeldiniz diyorum.
Bugüne kadar birçok bilimsel, ekonomik, sosyal ve kültürel konuların ele alınıp değerli düşüncelerin dilegetirildiği bu salonda bugün “Toplu Kalkınmanın Temel Koşulları” ile ilgili birbirinden güzel ve kıymetli konuşmalar yapılacaktır. Alanında uzman ve konusuna hâkim olan kıymetli konuşmacılarımız, dirayetli yönetimleri, değerli deneyimleri ve bilgi birikimleri ile bizleri aydınlatacak ve ilgililere ışık tutacak nitelikteki bildirileriyle birlikteliğimizi bereketlendireceklerdir. Konuşmacılarımıza katkıları, konuklarımıza da katılımları için şükranlarımızı sunuyor, birlikteliğimizin hayırlara vesîle olmasını niyaz ediyorum.
Toplu kalkınmanın temini için, toplumun tümü tarafından bilinmesi, uyulması ve kaçınılması gereken bazı hususlar vardır. Bu hususların devamlı gözetilmesi ve asla gözardı edilmemesi gerekir.
Teknolojinin dönen tekerini devamlı kılmak gerekir. Onu tıkayan takoz değil, muharrik motor olma icabeder. Bunun için de her şeyden önce bireylerin bilgili, becerikli, istekli, gayretli, girişimci, çalışkan, atik, atak ve üretken olması gerekir. Ayrıca bireyler arasında iletişim, insicam, işbirliği, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma olmalıdır.
Bu arada atılım, katılım, üretim, istihdam, disiplinli çalışma, adil paylaşma ve dengeli harcama konularında duyarlı ve dikkatli davranılmalıdır. Öteyandan ilgisizlik, bilgisizlik, vurdumduymazlık, atalet, başkalarına yük olma gibi hal ve hasletlerden şiddetle kaçınılmalıdır.
İş ve istihdam imkânlarını temin, üretimi teşvik, tüketimi tahdit, infakı telkin ve israfı tel’in edecek politikalarla projeler uygulamaya konulmalıdır. Çalışıp üretmenin önemi anlatılarak yoksulların yönlendirilmesi ve yüreklendirilmesi cihetine gidilmelidir. Üretmeden tüketen toplumların, önce yük sonra yok olmaya mahkum olacakları unutulmamalıdır.
Üretimin arttırılması için de girişim ve iletişimle, atılım ve katılım teşvik edilmelidir. Girişimin olmadığı yerde gelişimin olmayacağı bilinmelidir. Çünkü girişim ve atılım, her gelişmenin ilk adımıdır. Bu adımı atmayanların ikinci ve üçüncü adımları atmaları düşünülemez. Atılımı da katılım izlemelidir. Dolayısıyla katılım da atılım kadar önemlidir.
Evet, girişim kendi geliri ile geçinmek isteyenherkesin atacağı ilk adımdır. Ama kimse kendi kendine yeterli olacağını, çevresindekilerle topluma muhtaç olmayacağını düşünmemelidir.
Bireyleri birbirinden uzaklaştıran faktörlerin başında iletişim eksikliği veya kopukluğu gelir. Kişi farkında olmadığı kimse ya da kimselere ilgili olamaz. Hani denir ya: “Tok olan cümle cihanı tok sanır. Aç olan alemde ekmek yok sanır.”
Oysa bilmemek ve farkında olmamak asla mazeret değildir. Dostlar ve kardeşler birbirinin durumundan haberdar olmalı ve derdine derman olmaya yönelmelidirler. Tüketen toplum değil, üreten toplum olmaya çalışmalıdırlar. Üretmeden tüketenlerin aç kalmaya, el açmaya ve emir almaya mecbur olacaklarını unutmamalıdırlar.
Şu gerçek devamlı gözönünde bulundurulmalıdır ki, ya üretip ülkemizin ilerlemesine katkıda bulunup birlikte kalkınacağız, ya da üretmeden tüketerek kendimizi tüketeceğiz.
Kıymetli katılımcılar!
Üretimi tüketiminden az olan ülkeler, geri kalmaya, boyun eğmeye, borç istemeye yada yardım talebinde bulunmaya mahkum olurlar. Üretimi tüketimine denk olanlarda ilerlemeyip yerlerinde sayarlar. Başkaları aya giderken, onlar yaya giderler. Onlar için ilerleme söz konusu olmaz. Kendi yağları ile kavrulup fazlasına sahip olamayan bu insanlar, uluslararası ekonomi platformlarında söz sahibi olamazlar. Düşüncelerini dilegetirme fırsatını bulsalar bile, davalarına destek bulmada zorlanırlar.
Üretimi tüketiminden fazla olanlar ise, gelişip güçlenir, sözü dinlenir ve hatırı sayılır olurlar. Böyle bir konuma gelmek isteyenler de yekdiğerinin yanında ve yardımında yer alarak toplu kalkınmaya yönelirler.
Toplu kalkınmaya ve refahı tabana yaymaya yönelmemiz temennisiyle sözlerimi noktalarken, şerefli varlığınızla seminerimizi onurlandırmanızın huzuru içinde hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyor, sağlık ve saadette daim olmanızı diliyorum.”
YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’in konuşmasından sonra seminerde yer alan bildirilerin sunulmasına geçildi. Emekli Müsteşar ve Vakıflar Eski Genel Müdürü Mustafa Keten’in yönettiği 1. Oturumda sırasıyla KB.lığı Eski Müsteşar Yardımcısı Dr. Nazif Öztürk “Toplumsal Kalkınma Objektif Karar Almayı Gerektirir” konulu bildirisini ve 20. Dönem Adana Milletvekili Yük. Müh. Dr. Ertan Yülek “Toplu Kalkınmada Beşerî Sermaye” konulu bildirisini sundular.
Manisa Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi’nin yönettiği 2. oturumda ise Hizmet-İş Sendikası Genel Sekreteri Devlet Sert “Toplu Kalkınmada Sendikaların Rolü” konulu bildirisini, ve DPT Sosyal Politikalar Dairesi Başkanı Recep Dumanlı “Eğitim ve Teknolojinin Kalkınmadaki Yeri” konulu bildirisini sundular.
Oturum Başkanlarıyla bildiri sunanlara YOYAV’ın şükran plaketlerinin takdimiyle noktalanan seminerin sonunda, bilgi ve ilgi dolu güzel bir toplantıya katılmanın mutluluğunu yaşayan davetliler, sunulan ikramı da aldıktan sonra, semineri gerçekleştiren Vakıf yetkilileri ile konuşmacılara teşekkürlerini ileterek YOYAV Kültür Merkezi’nden ayrıldılar.