VEFATININ 60. YILINDA MUALLİM RİF’AT
Kilis’in yetiştirdiği değerli dil ve din bilginlerinden Türkoloji âlimi, bilge insan Kilisli Muallim Rif’at ebediyete intikalinin 60. yıldönümü dolayısıyla 22 Şubat 2013 Cuma günü YOYAV Kültür Merkezi’nde düzenlenen anlamlı bir anma toplantısında rahmet, mağfiret ve minnet duyguları ile anıldı. YOYAV’ın koordinatörlüğünde Kilis 7 Aralık Üniversitesi,
Kilis Yardımlaşma Derneği ve Kilis Kültür Derneği’nin işbirliği ile gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda davetli ile ilim ve fikir ehli aydın insan katıldı. Bunlar arasında Devlet Eski Bakanlarından Dr. Lütfi Doğan, Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Türer, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rif’at Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Acemioğlu,
Kilis Eski Valisi Tevfik Başakar, Türk Dil Kurumu Üyesi Doç. Dr. İbrahim Taş, YÖK Başkan Vekili Dr. Uygur Tazebay, Milli Eğitim Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel, Kilisli akademisyenlerden Prof. Dr. Hayrettin Gürbüz, Prof. Dr. Aykut Mısırlıgil, Prof. Dr. Nusret Çam, Prof. Dr. Hayrani Altıntaş, Prof. Dr. Nihat Boydaş, Kilis Eski Milletvekilleri Hasan Kara ve Veli Kaya, Gaziantep Eski Senatörü Selahattin Çolakoğlu, Müzeler ve Eski Eserler Müdür Yardımcısı Ökkeş Dağlıoğlu, Emekli Genel Müdürlerden Sıtkı Dalkılıç, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Nurettin Konaklı, Kilis Yardımlaşma Derneği Başkanı M. Yahya Efe, Kilis Kültür Derneği Başkanı Ali Yapıcıoğlu, Vakıflar Ankara Bölge Müdürü Aslan Yıldız, Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç ve Tüm Bağ-Kur Derneği Başkanı Necati Koyuncu da vardı. Toplantı dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Antalya Milletvekili M. Vecdi Gönül, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Kilis Milletvekilleri Ahmet Salih Dal, Fuat Karakuş, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kilis Valisi Süleyman Tapsız ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş’e birer başarı ve iyi dilek mesajı gönderdiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan mesajında şu cümlelere yer verdi:
“Sayın Dr. İbrahim Ateş
YOYAV Genel Başkanı
Vefatının 60. Yıldönümünde merhum Muallim Rifat’ı rahmet ve saygıyla anıyor, düzenlenen toplantıya nazik davetiniz için teşekkür ediyorum.
Milli değerlerimize verdiği önem ile anılan ve bu hassasiyete sahip yüzlerce talebe yetiştiren merhum Muallim Rif’at geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de eserleriyle fikir dünyamızı aydınlatmaya devam edecektir.
Başta ülkemizin ilim ve irfanına yaptığı hizmetler olmak üzere kıymetli yazarımızın bütün yönleriyle ele alınacağı ve izleyicilerin aydınlatılacağı toplantının verimli sonuçlara sahne olmasını diliyorum. Sizi ve şahsınızda kıymetli katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum.
Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan”
Merhumun hayatı, hizmetleri, eserleri, şiirleri ve düşünceleri ile Türk dili ve edebiyatına katkıları hakkında değerli düşüncelerin dile getirildiği biri açış konuşması, biri protokol konuşması olmak üzere altı konuşmanın yapıldığı toplantıda duygulu dakikalar yaşandı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan toplantıda, gönderilen başarı ve iyi dilek mesajlarının okunmasından sonra ilk konuşmayı yapan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş şu cümlelere yer verdi:
“Sayın bakanım, sayın milletvekillerim, sayın rektör yardımcım, sayın dekanım, sayın YÖK başkan vekilim, kıymetli konuklar, değerli dostlar, saygıdeğer hanımefendiler, beyefendiler, basınımızın güzîde temsilcileri!
Türk dili ve edebiyatına önemli katkılarda bulunan ve ünü ülke sınırlarını aşan Türkoloji âlimi merhum Kilisli Muallim Rif’at’ın ebediyete intikalinin 60. yıldönümü dolayısıyla düzenlediğimiz “Vefatının 60. Yılında Muallim Rif’at” toplantısına teşrif ederek bizimle birlikte olma incelik ve yüceliğini gösteren güzîde heyetinizi gönülden ve samîmî duygularımızla selamlıyor, şerefli varlığınızla törenimizi taçlandırmanızın haz ve huzuru içinde hepinize hürmet ve muhabbetlerimizi arzederek hoşgeldiniz diyorum.
60. ölüm yıldönümü dolayısıyla bir araya gelip, ruhuna rahmet dilediğimiz değerli büyüğümüz merhum Muallim Rif’at’ı bir kere daha minnet ve mağfiretle anarken, ruhunun şâd, mekânının cennet ve makamının yüce olmasını diliyorum.
Hayatını halkına adayan, milletine, memleketine ve bilumum insanlık ailesine unutulmaz hizmetlerde bulunan, bilgileri, bulguları ve düşünceleri ile insanlara ışık tutan, büyüklerini minnet, muhabbet ve şükranla anıp, hâtıralarını hâfızalarda yaşatan, kadir-kıymet bilir vefakâr insanlara da takdir ve teşekkürlerimi sunarak, büyüklerini andıkları gibi anılan büyüklerden olmalarını temenni ediyorum.
Geçmişi şanlı, gönlü imanlı ve büyüklerine bağlı olduğuna inandığım kıymetli konuklar!
Biz bilginlerimizi baş tacı eden büyük bir milletiz. Düşüncelerini değerlendirmeyi, davranışlarını örnek almayı, yaşantılarını yansıtmayı ve uyarılarına uymayı görev biliriz. Bu gün birlikte andığımız bilge bilgin, örnek öğretmen ve mürşit insan Muallim Rif’at da gönlümüzde yaşattığımız büyük bir insandır.
Biz YOYAV olarak O’nu geçen yıllarda düzenlediğimiz toplantılar ve ruhuna ithâfen okuduğumuz hatm-i şeriflerle anarak ruhunu şâd etme cihetine gitmenin yanında, Vakfımız Onur Kurulu Başkanı Melek İpek hanım efendinin kıymetli katkılarıyla mezarını yeniden yaptırdık.
Teşrif ettiğiniz bu günkü anma toplantısını da YOYAV, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kilis Yardımlaşma Derneği ve Kilis Kültür Derneği’nin işbirliği ile gerçekleştirdik. Tabii temennimiz, O’nu sadece dört kuruluşun değil, tüm Türkiye’nin anmasıdır. Temennimizin tasvip edilmesini umuyor ve bu günkü toplantıyı tertipleyen kuruluşların yetkilileri ve mensuplarıyla hepinizden Allah razı olsun diyorum.
Kıymetli konuklar!
İlim ve irfan yuvası, mantık ve marifet ovası Kilis’in yetiştirdiği değerli dil ve din bilgini merhum Muallim Rif’at Bilge, milletimizin medâr-ı iftihârı olan müstesnâ ve mümtâz kişilerden biridir. Sözü özüne uyan, millet ve memleket muhabbetini gönlünün derinliklerinde duyan ve fiili ile fikri örtüşen Muallim Rif’at, vatanperver bir insan, başarılı bir öğretmen, dirayetli bir araştırmacı, şuurlu bir şair ve mükemmel bir müslümandı. Dinine, diline, milletine ve memleketine bağlılığı ile bilinen, memleketiyle mesleğini isminden önce söylemeyi adet edinen Muallim Rif’at; mütedeyyin, mütefekkir, müteşekkir, müteşebbis ve müstakîm bir insandı. Dinini dünyasına değişmeyen, dostlarıyla dövüşmeyen, çıkar peşinde koşmayan, okuyup öğrenmekten ve öğrendiğini öğretmekten başka bir şey düşünmeyen doğru, dürüst ve duyarlı bir insandı.
Okumaya kanmadım,
Geçen ömre yanmadım,
Kırk yıldır muallimim,
Çok şükür usanmadım.
diyen ilim aşıkı bir insandı. Okumaya doymayan, O insanın söz ve şiirlerini siz de okumaya doymazsınız. Okudukça okur ve duygulanırsınız.
Kırk hocaya diz çöktüm,
El öptüm boyun büktüm,
Gün geldi Ferhat oldum,
Ne dağlar deldim, söktüm.
Hoca evine girdim,
Okudum fenler gördüm,
Yedi yıl orda kaldım,
Muallimliğe erdim.
Hukuka merak ettim,
Dört yıl koştum gittim,
Kanunun ruhun buldum,
Kanunu attım, dittim.
El içre türkçü oldum,
Gül derdim, sümbül yoldum,
Kitap evlerin gezdim,
Dilimde neler buldum.
Dizeleri, pek çok kimseden bilgi edindiğini, yedi yıl öğretmen okulunda, dört yıl da hukuk fakültesinde okuduğunu ve kütüphaneleri dolaşarak Türk diliyle ilgili bir çok bilgiyi gün ışığına çıkardığını ifade etmektedir.
Tercüme-i Hâlim şiirinin ilk dörtlüğündeki:
Ulu Camide odam,
Şen eylesün Hüdâm,
Tozu gözüm sürmesi,
Toprağın verin yudam.
Cümleleri, okumaya başladığı Ulu Camideki odaya sevgi ve saygısıyla gönül bağını ifade etmektedir. Şiirin devamında Ulu Camii, Tekke Camii ve Musalla ile ilgili görüşleri de dindarlığının delilidir.
Adı anılmada, düşünceleri değer görmede, eserleri okunmada, bilgisi yayılmada, sevenleri çoğalmada ve kabri ziyaret edilmede daim olsun.
Ruhu şâd, mekânı cennet ve makamı yüce olsun.”
Dr. Ateş’ten sonra birer protokol konuşması yapan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Türer ve Kilis Eski Valisi Tevfik Başakar ile Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rif’at Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Acemioğlu “Muallim Rif’at Bilge ve Öğretmenlik Mesleği”, Türk Dil Kurumu Üyesi Doç. Dr. İbrahim Taş “Muallim Rif’at’ı Anarken”, Kilis Yardımlaşma Derneği Başkanı M. Yahya Efe “Muallim Rif’at’ın Kişilik ve Kimliği” ve Kilis Kültür Derneği Başkanı Ali Yapıcı da “Muallim Rif’at’ın Hayatı” konulu konuşmalarında Muallim Rif’at’ın kişiliği, eserleri ve hizmetleriyle çeşitli yönlerini dile getirdiler.
Yapılan bu konuşmaların akabinde Kur’an-ı Kerim tilâvet edip, okunan hatm-i şeriflerin duasını yapan Dr. İbrahim Ateş, davetlilere duygulu dakikalar yaşattı. Toplantı, davetlilere sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.