YAŞANABİLİR YENİ BİR DÜNYA ARAYIŞI
YOYAV’ın yürüte geldiği faaliyet ve hizmetlere yıllardır desteğini devam ettiren OSTİM (Organize Sanayi Bölge Yönetimi)’in, bu yıl Yoksullarla Dayanışma Haftası’nda üstlendiği etkinlik “Yaşanabilir Yeni Bir Dünya Arayışı” konulu paneldi. 16 Aralık 2013 Pazartesi günü OSTİM Yönetimi Merkez binasında düzenlenip bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve sanayicilerin katılımıyla gerçekleştirilen panelde yapılan konuşmalarda faydalı fikirler dile getirildi.
OSTİM Başkanı Orhan Aydın’ın açılış konuşmasını yapmasıyla başlayan panelde konuşan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş şunları söyledi:
“Sayın OSTİM Başkanı, saygıdeğer konuklar, kıymetli katılımcılar, basınımızın değerli temsilcileri!
Ülkemizin yüz akı niteliğindeki sanayi merkezlerinden biri olan OSTİM’in kalbi mahiyetinde olan bu güzel mekânda tertiplenen böylesine manalı ve muhtevalı bir panelde sizlerle bir araya gelmenin haz ve huzuru içinde güzîde heyetinizi en içten ve samîmî duygularla selamlıyor, sağlık ve saadette daim olmanızı diliyorum.
Dayanışmanın doruk noktaya erdiği, dostlukların devam ettiği ve insanların gerçek mutluluğu başkalarını mutlu etmede gördüğü yaşanılabilir bir dünyada olmamız temennisiyle sözlerime başlarken, panelde dile getirilecek düşüncelerin iyiyi, doğruyu ve güzeli yakalayıp yaşamamıza vesîle olmasını niyaz ediyorum.
Bu ve benzeri organizasyonları büyük bir dirayet ve duyarlılıkla gerçekleştiren Sayın Orhan Aydın ve çalışma arkadaşlarına takdir ve teşekkürlerimizi, siz kıymetli konuklarımıza da hürmet ve şükranlarımızı sunmayı yerine getirilmesi gereken zevkli bir borç kabul ediyorum.
Gezegenimiz, Hz. Adem (A.S.)’den kıyamete kadar dünyaya gelen ve gelecek olan insanların tamamının üzerinde yaşamalarına elverişli bir şekilde yaratılmış ve tüm ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlarla donatılmıştır. Allah Teâlâ, dünyadaki her şeyi insanlar için, insanları da kendine kulluk etmeleri için yaratmıştır. Kutsal Kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in bir çok ayetinde, göklerde ve yerdeki her şeyin insanların istifadesine sunulduğu beyan buyurulmuştur.
Beşeriyetin babası Hz. Âdem (A.S.) ile eşi Hz. Havva validemizin cennetten çıkarılıp yeryüzüne indirildiklerinde onlara söylenen sözün bir cümlesi şöyle idi: “… Sizin için yeryüzünde bir süreye kadar yerleşme ve faydalanma vardır.” (Bakara 36, Araf 24)
Bu cümlenin incelendiğinde de anlaşılacağı üzere dünya, Hz. Âdem (A.S.) ile çocuklarının yaşadıkları süre içinde üzerinde yerleşip yaşamalarına elverişli bir şekilde yaratılmıştır. Ancak zaman içinde insanlar yaptıkları bazı olumsuzluklarla dünyayı kendilerine daraltmışlar ve hayatı yaşanılmaz hâle getirmişlerdir.
Bu husus, Kutsal Kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in Rûm Suresi’nin 41. ayetinde şöyle beyan buyurulmuştur: “İnsanların bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu, ki Allah yaptıklarının bir kısmını onlara tattırsın, belki de (tuttukları kötü yoldan) dönerler.”
Bu ayet-i kerîmede, kötü fiillere ibret olsun diye dünyada iken verilen karşılıklar için “bir kısım” denilmekte ve asıl cezanın ahirette olduğuna işaret edilmektedir.
Ayet-i kerîmenin incelendiğinde de anlaşılacağı üzere dünyanın düzeni kendiliğinden bozulup yaşanılmaz hâle gelmiyor. Onun o hâle gelmesine üzerinde yaşayan insanların kötü davranışları sebep oluyor. İnsanlar dünyanın imkânlarından faydalanıyor ve onu tahrip ediyorlar.
Allah Teâlâ Kâinatta hâkim olan bir takım kanunlar koymuştur. Bu cümleden olarak yeryüzünde koyduğu bazı kanunlar vardır. İnsanların bu kanunlarla bağdaşmayan davranışları, hem kendileri, hem de onlara karşı sessiz kalan insanlar için huzursuzluk ve rahatsızlık vesîlesi olur. Benzeri kötü davranışları sergileyen insanların sayısı arttıkça, dünyadaki huzursuzluk da artar ve dünya yaşanılmaz hâl alır.
Dünyayı yaşanılabilir hâle getirmek için, insanların davranışlarını düzeltmeleri gerekir. Tabiatı tahrip edecek, eşyayı amaç dışı kullanacak ve insanî ilişkileri bozacak davranışlarla haksızlık, hayasızlık ve zulümden kaçınıp iyiliği, doğruluğu ve dürüstlüğü ilke edinmeleri icap eder. Zira yaşanılabilir dünya, yüce Yaradan’ın dilekleri doğrultusunda dizayn edilen dünyadır. Böyle bir dünyayı bulmak için, Allah’ın buyruklarına uymak ve dürüst bir hayat yaşamak gerekir.
Böyle bir dünyada yaşayanlardan olmamız temennisiyle sözlerimi noktalarken, hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyor, saygılar sunuyorum.”
Dr. İbrahim Ateş’ten sonra Ostim Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi A.Ş. Koordinatörü Dr. İlhami PEKTAŞ ile Ostim İnsan Kaynakları Koordinatörü Ufuk GÜVENDİREN birer bildiri sundular.
Toplantı, panel sonrası sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.