YOYAV Yardım Köprüsü
Köprüler; herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan ahşap, kargir, beton veya demir yapılardır. Başka bir ifadeyle köprüler; dereler, ırmaklar ve vadiler gibi geçilmesi zor olan yerlerde inşa edilip, karşıdan karşıya geçmeyi kolaylaştıran yapılardır. Bu yapılar geçilmeyeni geçilir ve ulaşılmayanı ulaşılır kıldıkları için, geçmişte ve günümüzde yapılmasına ve korunmasına özen gösterilmiştir.
Ulaşımı rahatlatmada etken olan bu köprüler gibi, insanî ilişkilerin iyileşmesinde, özellikle varlıklıların imkânlarının varlıksızlara ulaşıp ihtiyaçlarının karşılanmasında etken olan manevî köprüler de vardır. Bu köprüler, halka hizmeti Hakk’a hizmet telakki ederek fakirlerle zenginler arasında geçişi sağlayan vakıflarla benzeri sivil toplum örgütleridir. Bu kuruluşlar, insanların yekdiğerine yaklaşmalarına ve kardeşçe kaynaşıp kucaklaşarak imkânlarını paylaşmalarına aracı olan güzîde kuruluşlardır.
Varlıklıların imkânlarıyla varlıksızların ihtiyaçlarını gidermeye katkıda bulunmanın gayreti içinde olan bu kuruluşlar, toplumda sosyal saadeti sağlamaya çalışan hayır köprüleridirler.
Fakirliğin, dar gelirliye dünyayı daralttığı, zenginliğin de varlıklının kalbini kararttığı bir dünyada yaşamaktayız. Fakirin zengine boyu yetmediği, zenginin de fakiri fark etmediği bu dünyada, taraflar arasında korkunç bir uçurum olduğu bilinmektedir. Bu uçurumu ortadan kaldırıp, birbirinden bîhaber olan varlıklılarla varlıksızları yekdiğerine yaklaştırmayı hedefleyen bu köprüler, toplumun farklı kesimleri arasında önemli bir ulaşım hizmeti görmektedirler. Şair:
“Tok olan, cümle cihanı tok sanır.
Aç olan, âlemde ekmek yok sanır.” der.
Herkesi tok sananlarla, dünyada ekmek yok sananları buluşturup, aralarında dayanışma ve paylaşma duygusunu geliştirmeye vesîle olan bu hayır köprülerinden biri de YOYAV’dır.
29 yıldır Hakk’ın rızası doğrultusunda halka hizmet yolunda hızlı adımlarla ilerleyen bu vakıf, bu güne kadar binlerce öğrenciye burs vermiş ve on binlerce dar gelirlinin bacasını tüttürmüştür. Halktan aldığını halka vermeyi, yoksula yardımla kanat germeyi ve sağ eliyle aldığını sol eliyle muhtaca aktarmayı ilke edinen YOYAV, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün takdir ve taltifine mazhar olarak 1994 yılında yılın başarılı vakfı seçilmiştir. Ayrıca TBMM tarafından 5 Nisan 2007 tarihinde verilen Üstün Hizmet Ödülü ile taltif edilmiştir. Ankara’nın Başkent Oluşunu’nun 87. yıldönümü dolayısıyla 13 Ekim 2010 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce verilen Seğmen Büyük Ödülü ile onurlandırılmıştır.
Kurulduğu günden bu yana yoksulun yanında, yakınında ve yardımında olan bu Vakıf, hayırsever mensuplarıyla dostlarının değerli destek ve kıymetli katkılarıyla ilgi, destek ve yardıma muhtaç olan dar gelirli kardeşlerine başlattığı yardım hizmetlerini geliştirerek gerçekleştirmenin gayreti içindedir. Yıl içinde yürüttüğü değişik yardım hizmetlerini Ramazan ayında yoğunlaştırıp daha fazla fakiri sevindirmektedir. Devam ede gelen nakdî, aynî, yiyecek, giyecek ve yakacak yardımlarının yanında, hediye çekleriyle de dar gelirli kardeşlerine destek olmaktadır.
Bu cümleden olarak Ramazan-ı şerîfin rahmet diliminin 6. gününe denk gelen 1 Haziran 2017 Perşembe günü yapılan yardım programında konuşan YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, duygu ve düşüncelerini ifade ettiği kısa konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
“Güçsüzleri gözetmek, düşkünleri düşünmek, halsizleri himaye etmek, açları doyurmak ve muhtaçların ihtiyaçlarını gidermek toplumun tümünün görevidir.
Yardımlaşma ve dayanışma duygusu, insanî duygu ve düşüncelerin en yücesidir. İnsanî ilişkilerin iyileşmesinde ve dostluk bağlarının pekişmesinde etken olan bu duygu, içinde bulunduğumuz Ramazan ayında daha da yoğunlaşarak yoksullara yardım elinin uzatılmasında ve güçsüzlerin gözetilmesinde muharrik motor niteliğinde olan itici bir güçtür. Bu güç, ihmal edilmemeli, çok iyi değerlendirilmelidir. Hizmet edenin hizmet göreceği, merhamet edene Rahman olan Allah Teâlâ’nın merhamet edeceği unutulmamalıdır.
YOYAV‘lılar olarak hayır işimiz, hizmet düşümüzdür. Destek sizden, hizmet bizden, muvaffakiyet yüce Allah’tandır.”