YOYAV’DA DURUM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Yoğun ve yorucu çalışmalarla geçen bir sezon sonuna daha gelen YOYAV’lılar 1 Ekim’de başlayıp 30 Haziran’da biten 9 aylık hizmet süresinde gerçekleştirilen faaliyet ve hizmetlerin değerlendirmesini yapmak ve gelecek hizmet sezonunun planlanmasında ve faaliyet programına alınmasında fayda görülen çalışmaların tür ve miktarı ile zaman ve zeminini görüşüp karara bağlamak gayesiyle fikir teatisinde bulunmak amacıyla bir durum değerlendirme toplantısı yaptılar. 27 Haziran 2009 Cumartesi günü YOYAV Kültür Merkezi’nde düzenlenen bu toplantıya bazı mensupları ve kursiyerleri ile dostları katıldı.
Bir hizmet sezonunu daha birbirinden güzel ve başarılı çalışmalarla noktalamanın sevinç ve saadeti içinde bir araya gelen YOYAV’lıların mutlulukları yüzlerinden okunuyordu. Yaz tatilinin başlamış olmasına ve Haziran sıcağının kendini iyice hissettirmesine rağmen toplantıya gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Başkan Dr. İbrahim Ateş, toplantıyı açış konuşmasında şunları söyledi:
“Hakkın rızası doğrultusunda halka hizmet yolunda bir araya gelip gönül ve güç birliği yapan ve bizimle birlikte hareket edip hizmet kervanımıza katılan yoldaşlarım, yurdumuzun yücelmesine ve insanımızın ilerlemesine katkıda bulunmak gayesiyle yaptığımız faaliyet ve hizmetlerde görev almanın onurunu yaşayan gönüllü kardeşlerim, katkı ve katılımlarıyla davamıza destek veren dost ve kardeş kuruluşların değerli başkanları!
Yürüte geldiğimiz hayrî, sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi gözden geçirip, gelecek hizmet sezonunda ele almamızda ve gündeme getirmemizde fayda mülahaza edilen konularla gerçekleştirilmesi gereken hizmetler hakkında fikir alışverişinde bulunarak fikrî ve fiilî faaliyetlerimizi geliştirmek gayesiyle düzenlediğimiz toplantımıza teşrifinizden dolayı takdir ve teşekkürlerimizi arz ederek hoş geldiniz diyor ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.
Varlığını vatanına, düşüncesini devletine, servetini milletine, emeğini ülkesine ve ilmini insanlığa adamanın şeref ve saadetini yaşamanın huzuru içinde olan muhterem heyetinizin tavsiye ve telkinleri ile öneri ve uyarılarının önümüzü aydınlatacağına ve ufkumuzu açacağına inandığımı belirterek sözlerime başlamak istiyorum.
Hepimiz için alın akı ve onur vesilesi olacak nitelikte çalışmalar yaptık. Faydalı faaliyetlerde bulunduk ve hayırlı hizmetler gerçekleştirdik. Ama daha atılacak çok adımlar, yapılacak çok işler ve sunulacak çok hizmetler vardır. Başarılarımız, baş döndürme vesîlesi değil, yeni ve yararlı çalışmaları başlatmamızda itici güç olacaktır. Çaba ve çalışmalarımızı yılmadan ve yorulmadan sürdürerek Allah rızası doğrultusunda yol almanın gayreti içinde olacağız. “Artık belirli yere geldik” diyerek işi yavaşlatmaya ya da yan gelip yatmaya yeltenmeyeceğiz. Günümüzü dünümüzden daha verimli kılacak şekilde ve daha fazla çalışmalarla değerlendirmeye çalışacağız. “Benim etim budum ne? Ben ne yapabilirim ki? Benden ne köy olur, ne de kasaba” diyerek tembelliğe tevessül edenlerden değil, herkesim ve her seviyedeki herkesin yapabileceği bir şey olduğuna inanıp, onu yapmaya çalışacağız.
Unutmayalım ki, gayretin olmadığı yerde hareket, hareketin olmadığı yerde de bereket olmaz. Hamiyyetin olmadığı yerde himmet, himmetin olmadığı yerde de hizmet olmaz. Hizmetin olmadığı yerde hikmet olmaz. Hikmetin olmadığı yerde de nimetler takdir edilmez. Nimetlerin takdir edilmediği yerlerde ise yüzler gülmez.
Yüzlerce üyemiz ve öğrencimiz var. Ama, etkinliklerimize kaç kişi katılıyor? Sayı çok ama varlık gösteren yok denecek kadar az. İlgisizlik ve işlevsizlikle bir yere varılamayacağını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. Ama mensubu olmakla iftihar ettiğimiz bu güzide kuruluşa gelip gitmede ve gerekli desteği vermede yeterli hassasiyeti göstermemekteyiz.
Gelip gidilmeyen, girip çıkılmayan, bekçisi ve bakıcısı bulunmayan yer, virane kalmaya ve yıkılıp yok olmaya mahkumdur. Oturanı olmayan evin, işçisi olmayan işyerinin ve yürüyeni olmayan yolun da giderek kaybolup ortadan kalkacağı malumdur.
Kıymetli kardeşlerim!
YOYAV 21. hizmet yılının yarısındadır. Yani, bir yüzyılın beşte biri kadar uzunca bir süreyi geride bırakmış durumdadır. Bugüne kadar gerçekleştirdiği gelişmelerle yaptığı çalışmalar memnuniyet verici olmakla birlikte henüz hedeflediği noktaların tamamına ulaşmış değildir. Dolayısıyla katkı ve katılımlarla adım ve atılımların arttırılması gerekir. Bunu sağlamazsak sınıfta kalırız. Unutmamalıyız ki, terlemeden terakki olmaz, yürümeden yol alınmaz ve yorulmadan da amaca ulaşılmaz.
Nereden nereye ve nasıl geldiğimizi göz ardı etmemeliyiz. Olmamız gereken yere gelip gelmediğimizi düşünmeliyiz. Ben şahsen: “Mensuplarımız, gerekli ilgi ve ihtimamla yeterli yaklaşımı gösterdiler mi?” sorusu ile “beklenen birlik ve beraberliği sağlayabildik mi?” sorusuna cevap aradığımda, üzülerek ifade edeyim ki pek de olumlu bir cevap bulamıyorum.
Tanıtma ve taraftar artırmada başarılı olamadığımız gibi yayınlarımızı okuma, okutma ve yaymada da yeterli hassasiyeti gösteremediğimizi düşünüyorum. Evet, karamsar bir tablo çizmek istemiyorum ama, bu gerçekleri dile getirmeden de geçemiyorum.
Sanırım sizlerin de söyleyeceğiniz sözler ve dile getireceğiniz düşünceler olacaktır. Ben de onları dinleyip yararlanmak istiyorum. Beni sabırla dinlediğiniz için teşekkür ediyor, hepinizi hürmet ve muhabbetle selamlıyorum.”
Dr. İbrahim Ateş’ten sonra söz alıp duygu ve düşünceleri ile önerilerini dilegetiren YOYAV mensupları ile dostlarndan Fehmi Genç, İbrahim Karakoç, Mehmet Delikeşoğlu, Recep Emiroğlu, Nurçin Sayan, Kadriye Baratalı, Ayşe Doyuk ve Nimet Boyacıoğlu yaptıkları kısa konuşmalarda Vakfın örnek çalışmalarından övgü ile söz ederek Dr. Ateş’in dirayetli yönetimi ile gerçekleştirilen faaliyet ve hizmetlerin takdire şayan olduğunu ifade ettiler ve şükran duygularını dile getirdiler.